ABVV dient klacht in tegen Uber

Brusselse taxi's protesteren tegen Uber ©Dieter Telemans

De Belgische Transportbond (BTB), behorend tot de socialistische vakbond ABVV, heeft maandag bij de Brusselse arbeidsauditeur een klacht ingediend tegen de taxidienst Uber. Volgens de bond is er sprake van 'schijnzelfstandigheid'.

De bond is van mening dat de Uber-chauffeurs tewerkgesteld moeten worden als werknemers. Volgens de BTB sluiten Uber-chauffeurs een overeenkomst met de Nederlandse firma Rasier, en niet rechtstreeks met Uber. Die overeenkomst is duidelijk een arbeidsovereenkomst, zegt de BTB, 'want de chauffeurs ontvangen op wekelijkse basis een vergoeding'. De vennootschappen Uber bv en Rasier Operations bv hebben hetzelfde adres in Amsterdam.

'Uber leeft het arbeids- en socialezekerheidsrecht niet na. Het gaat dus over zwartwerk, want er worden geen socialezekerheidsbijdragen betaald. En in de media lieten Uber-chauffeurs al weten ermee te zullen stoppen als ze socialezekerheidsbijdragen en belastingen moeten betalen', stelt Frank Moreels, federaal secretaris bij de BTB, in een persbericht.

Reactie

'Uber heeft nog geen officiële klacht ontvangen vanwege het ABVV', reageert het bedrijf. 'Eenmaal Uber deze klacht heeft ontvangen, zal het bedrijf deze eerst grondig bestuderen.' De alternatieve taxidienst benadrukt dat alle bestuurders die gebruik maken van het platform het statuut hebben van zelfstandige of zelfstandige in bijberoep. De relatie tussen Uber en haar bestuurders 'bevat elementen die in een werkgever-werknemer verhouding onmogelijk zouden zijn'. Zo hebben Uber-chauffeurs een totale flexibiliteit en bepalen ze zelf wanneer ze werken. Bovendien hebben de gebruikers een niet-exclusieve relatie met het platform, zegt Uber. Ze kunnen ritten uitvoeren bij concurrerende platformen.

De Brusselse klacht volgt op een gelijkaardige procedure in Californië, de Amerikaanse thuisbasis van Uber. De juridische twijfels rond het zakenmodel lijken investeerders niet af te schrikken. Uber zou op het punt een financiering van 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) door investeerders af te ronden, meldde The Wall Street Journal zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud