ACV-Transcom keurt sociaal plan NMBS Logistics goed

©BELGA

De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft het sociaal plan voor NMBS Logistics, de goederenafdeling van de NMBS, goedgekeurd.

Dat werd vernomen bij de vakbond. Ondanks het afwijzen van het plan maandag door de socialistische vakbond ACOD Spoor, kunnen de filialisering en de herstructurering van de cargoactiviteiten nu voortgezet worden.

De goedkeuring door een van beide erkende vakbonden was voldoende om het sociaal plan vrijdagnamiddag officieel te kunnen goedkeuren tijdens een bijeenkomst van de Nationale Paritaire Commissie, het hoogste paritaire orgaan binnen de NMBS-Groep.

Na de afwijzing door ACOD maandag was de druk bij de christelijke vakbond om het sociaal akkoord goed te keuren groot. De NMBS-directie had er immers mee gedreigd de cargoactiviteiten volledig stop te zetten als er geen akkoord was tegen vrijdag.

ACV-Transcom zet het licht op groen, maar plaatst nog wel vraagtekens bij 'de niet gekende arbeidsvoorwaarden' in het toekomstige bedrijf, aldus vakbondsman Luc Piens.

In een persbericht zegt Jos Digneffe, de voorzitter van ACOD Spoor, de beslissing van ACV-Transcom te respecteren. Hij voegt er aan toe dat zijn achterban er niet van overtuigd is dat het sociaal plan voor NMBS Logistics het voortbestaan van de cargoactiviteiten van de NMBS garandeert. ACOD beslist de komende dagen over zijn stakingsaanzegging voor 30 november.

Jannie Haek, de topman van de NMBS-Holding, reageert erg tevreden op de goedkeuring van het sociaal plan voor NMBS Logistics door ACV-Transcom. 'De levensvatbaarheid van het filiaal is gegarandeerd met het voorliggende herstructureringsplan', zei hij in een telefonisch interview met Belga. Haek hoopt ook ACOD Spoor nog over de streep te trekken.

Marc Descheemaeker, de topman van spoorwegmaatschappij NMBS, steekt de hand uit naar alle betrokkenen bij de herstructurering van de cargoactiviteiten om in een gezonde sociale dialoog aan de toekomst te werken. Dat zei hij in een telefonisch interview met Belga. Descheemaeker is 'verheugd' na de goedkeuring van het voorstel van sociaal plan door de christelijke vakbond. 'We kunnen nu verder met het herstructureringsplan dat door Europa is goedgekeurd.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud