Advertentie

Antwerpse haven stevent af op record

De site van ExxonMobil in de Antwerpse haven ©RV

In de Antwerpse haven werden in de eerste negen maanden 148 miljoen ton aan goederen overgeslagen. Dat is 3,7 procent meer dan het jaar voordien. Als de trend zich doorzet, stevent Antwerpen af op een nieuw overslagrecord.

De haven van Antwerpen, die vorig jaar afsloot met een recordoverslag van 190,8 miljoen ton, stevent dit jaar opnieuw af op een record. In de eerste negen maanden werd een goederenoverslag van 148,3 miljoen ton genoteerd, dat is 3,7 procent beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

De containertrafiek steeg met 6 procent to 81 miljoen ton. Uitgerekend in teu (standaardmaat voor een 20-voet container) komt dat overeen met 6,7 miljoen containers. Dat zijn er 5 procent meer dan in 2013.

De overslag van conventionele stukgoed, het probleemkind van de haven, daalde met 3,2 procent tot 7,4 miljoen ton. De aanvoer van staal steeg het afgelopen kwartaal fors wat een groei voor de voorbije negen maanden opleverde van 4,6 procent tot 4,8 miljoen ton. De fruitoverslag, waar het Gentse bedrijf Sea-Invest heel actief is, daarentegen daalde met 15,4 procent tot bijna 800.000 ton. Dat betekent niet meteen dat Antwerpen in dit segment lading verliest maar wel dat steeds meer fruit in containers wordt vervoerd.

De overslag van vloeibare bulk of vloeibaar massagoed, die vorig jaar met een stijging van 31 procent recordhoogtes bereikte, steeg met 3,8 procent tot 46 miljoen ton. Aardoliederivaten (+4,9%) en chemicaliën (+1,9%) deden het goed maar de overslag van ruwe aardolie bleef stabiel op 3,4 miljoen ton.

De overslag van droog massagoed (kolen, meststoffen, ertsen, zand en grind) daalde met 6,5 pocent tot 10,2 miljoen ton. Vooral kolen en in minder mate meststoffen gingen fors achteruit.

In Antwerpen gingen de afgelopen negen maanden ook 914.051 auto's over de blauwe steen. Dat zijn er 5,7 procent minder dan het jaar voordien. Antwerpen is een belangrijke exporthaven voor tweedehandsauto's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud