Advertentie
Advertentie

Antwerpse haventrafiek groeit 2 procent

De containertrafiek in Antwerpen liep licht terug in het eerste halfjaar van 2013. ©rv

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 2 procent meer goederen behandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Havenbedrijf woensdag. In totaal ging het om 95,663 miljoen ton goederen.

Vooral het vloeibare massagoed steeg sterk, met 33,1 procent naar 29,249 miljoen ton, dankzij de overslag van ruwe aardolie en aardoliederivaten. De droge bulk ging dan weer met 31,6 procent achteruit.

Het Havenbedrijf wijt de gunstige cijfers op vlak van vloeibaar massagoed aan de aanhoudende investeringen van de olie- en chemiesector in Antwerpen. Zo verdubbelde de totale tankopslagcapaciteit er de voorbije tien jaar. Bij verschillende grote spelers staan er trouwens momenteel nog belangrijke investeringsprojecten op stapel.

De overige halfjaarcijfers gaan voornamelijk in licht dalende lijn. De containeroverslag daalde met 1,7 procent tot 4,291 miljoen TEU (equivalenten van een twintigvoetscontainer); uitgedrukt in tonnage gaat het zelfs om een daling van 3,7 procent tot iets meer dan 51,5 miljoen ton. Antwerpen blijft wel de tweede containerhaven in de Le Havre-Hamburg Range, na Rotterdam maar voor Hamburg.

Ook het conventioneel stukgoed -(0,4 procent) en het roroverkeer (-3,8 procent) daalden de afgelopen zes maanden licht.

Er liepen bovendien 1,7 procent minder zeeschepen de haven binnen (7.234 in totaal), maar de bruto tonnenmaat steeg tegelijkertijd wel met 3,5 procent. De schepen die Antwerpen aanlopen, worden met andere woorden gemiddeld steeds groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud