opmerkelijk

Aparte vrouwencoupés in Londense Tube?

Binnenkort aparte vrouwencoupés in de Londense Tube? ©© Amer Ghazzal/Demotix/Corbis

Aparte treincoupés voor vrouwen. Dat idee opperde Jeremy Corbyn, topkandidaat voor het voorzitterschap van de Britse Labourpartij. Het voorstel deed hij nadat bleek dat er fors meer seksuele misdrijven op het openbaar vervoer gerapporteerd werden.

De tak van de Britse politie die zich bezighoudt met het openbaar vervoer, zag het aantal gerapporteerde seksuele misdrijven in de afgelopen twaalf maanden met een kwart stijgen tegenover het jaar voordien. In 2013 bleek uit een onderzoek nog dat een op de tien Londenaars ongewenst seksueel gedrag ondergaat, maar dat 90 procent dat nooit rapporteert. Een oproep om dat wel te doen, werpt dus zijn vruchten af. 

De cijfers zorgen evenwel voor een storm in de voorzittersverkiezingen van de Britse Labourpartij. Na het desastreuze verlies bij de verkiezingen begin mei gaat de partij op zoek naar een opvolger van de afgetreden Ed Milliband. De verkiezingen zijn sowieso al pittig door het onverwachte succes van de 66-jarige Jeremy Corbyn, die de partij wil terugbrengen naar de socialistische roots. Dat is een nachtmerrie voor het partijkader, die vreest dat Corbyn 'onverkiesbaar' is bij algemene verkiezingen. 

Die Corbyn kreeg de partij nog maar eens op haar paard door voor te stellen 'aparte treincoupés voor vrouwen' in te voeren als antwoord op de forse stijging van het aantal gerapporteerde seksuele misdrijven. 'Het is onaanvaardbaar dat vrouwen en meisjes hun leven aanpassen zodat ze niet aangevallen worden op straat, op de bus of in andere plaatsen zoals het park en de supermarkt'. Naast de aparte treincoupés voor vrouwen wil Corbyn ook een 'hotline' in het leven roepen die 24 uur op 24 uur bemand is voor vrouwen die een misdrijf melden. 

Het voorstel valt uiterst slecht bij de tegenstanders van Corbyn voor het Labourkopmanschap. Liz Kendall reageerde dat 'segregatie' geen antwoord is. 'Dan geven we toe dat we verloren hebben, eerder dan te zoeken naar een duurzame oplossing.' Ook Yvette Cooper haalde het idee snel neer. 'Zulke coupés is het terugdraaien van de klok, niet het aanpakken van het probleem'. 'Het personeel dat we inzetten om die wagons van elkaar te scheiden zou beter alle wagons veilig houden.' 

Toch valt het idee van Corbyn niet helemaal in ongenade. Een poll uitgevoerd door het onderzoeksbureau YouGov geeft aan dat 45 procent van de vrouwen zich veiliger zou voelen in 'women-only'-gebieden. Ook  de Labourkandidaten voor het burgemeesterschap van Londen schieten het idee niet meteen af. Gareth Thomas gaf aan dat als een raadpleging uitwees dat vrouwen zo een ingreep steunen, hij zich hier achter zou scharen. 

In een paar steden wereldwijd, zoals Tokyo, Mexico-stad en Jakarta bestaan er al aparte treincoupés voor vrouwen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud