Balans ramp Costa Concordia loopt op

De gekapseisde Costa Concordia, gezien vanuit de haven van het eiland Giglio (Foto Reuters)

Er is een zevende lichaam gevonden van een passagier van de Costa Concordia, het cruiseschip dat vrijdagavond zonk voor de kust van Italië. Maar nog 28 mensen worden vermist.

Het bericht over de zevende dode staat op de website van de krant La Stampa. Het lichaam werd in de nacht van maandag op dinsdag aangetroffen in het scheepswrak, maar kon nog niet bovengehaald worden.

Het aantal vermisten werd maandagavond opwaarts herzien van 14 tot 29. Van vier bemanningsleden en 25 passagiers was toen nog geen spoor. Het aantal vermisten zou nu dus met een gedaald zijn tot 28.

Tegen de gearresteerde kapitein van de Costa Concordia zijn de zwaarste tenlasteleggingen aangevoerd. Francesco Schettino zou het schip te dicht naar het eiland gestuurd hebben en verliet het al tijdens de evacuatie, dus niet als laatste. Het cruiseschip met meer dan 4.200 mensen aan boord liep vrijdagavond dichtbij het eiland Giglio voor Toscaanse kust op de rotsen, sloeg lek en kapseisde.

De Costa Concordia is eigendom van Costa Crociere, de grootste Europese cruisemaatschappij en een dochter van Carnival. De scheepsramp in Italië kan Carnival tot 95 miljoen dollar kosten.

Terwijl nog naar vermisten wordt gezocht in het onfortuinlijke schip, worden maatregelen genomen om milieuvervuiling te voorkomen. Vooral de fuel die nog aan boord is, is daarbij een zorg. Het wegpompen van de stookolie zal zeker drie weken duren, zei topman Peter Berdowski van Boskalis maandagavond in het Nederlandse tv-programma 'Pauw en Wittema'". Boskalis is de eigenaar van bergingsbedrijf Smit, dat de olie gaat verwijderen.

Smit is nog niet begonnen met het weghalen van de olie. Het bedrijf heeft bewegingssensoren op het schip aangebracht om te kijken of het vaartuig stabiel is. Als het schip verder kantelt, wordt het risico op een olielekkage weer groter, aldus Berdowski. Ook het weer speelt een belangrijke rol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud