Advertentie

Biden zet druk op transportsector om donkere kerst te vermijden

Het is alle hens aan dek in de Amerikaanse zeehavens. ©AFP

Op aangeven van de Amerikaanse regering gaan de supermarktketen Walmart en de pakjesbezorgers UPS en FedEx de klok rond werken in de haven van Los Angeles. Zo wil president Joe Biden een donkere kerst vermijden.

De Amerikaanse president Joe Biden zit woensdagavond samen met de top van het bedrijfsleven. Op de agenda staat één punt centraal: het wegwerken van de knelpunten in de toeleveringsketen. De kloof tussen de ruime vraag en het achterop blijvende aanbod baart Biden zorgen, omdat dat het herstel van de Amerikaanse economie - en bij uitbreiding de wereldeconomie - dreigt te belemmeren.

De regering heeft al beloftes van toonaangevende bedrijven op zak, zoals de supermarktreus Walmart en de pakjesbezorgers UPS en FedEx. Volgens een hoge ambtenaar, die anoniem getuigde bij het Amerikaanse persagentschap Bloomberg, kondigen die bedrijven binnenkort een zevendaagse werkweek aan.

Capaciteit optrekken

De hoop is dat andere bedrijven in de transportsector daardoor ook hun werktijden uitbreiden. 'Samen staan UPS en FedEx in voor de verzending van 40 procent van de Amerikaanse pakketten. Daardoor zeggen ze de rest van de toeleveringsketen: 'Jullie moeten ook in gang schieten. Laten we een tandje bijsteken'', zegt de ambtenaar.

Walmart belooft 's nachts te werken, waardoor 'de capaciteit tijdens de komende weken met liefst 50 procent zal toenemen', staat in documenten van het Witte Huis. UPS belooft 24 op 7 aan de slag te gaan en FedEx staat klaar om de capaciteit op te trekken, zodat 's nachts dubbel zoveel vracht de havens kan verlaten. Ook Target, Home Depot en Samsung zouden zich ertoe verbinden meer containers te verschepen.

Dat het Witte Huis aanmaant de capaciteit drastisch te verhogen, heeft te maken met de vrees dat de haperende toelevering het herstel fnuikt én de inflatie verder doet stijgen. Deze week toonde de minister van Financiën Janet Yellen zich in een interview met de Amerikaanse zender CBS nog bezorgd over 'de bijna honderd schepen' die na bij de havens van Los Angeles en Long Beach aangemeerd liggen, 'wachtend om gelost te worden'.

Ik denk dat er voor consumenten geen reden tot paniek is over goederen die ze voor Kerstmis willen kopen.
Janet Yellen
Amerikaanse minister van Financiën

Hoewel officieel nog geen vuiltje aan de lucht is, begint het de regering te dagen dat de stokkende toeleveringsketen de feestdagen in gevaar kan brengen. 'De komende maanden kunnen zich tekorten aan goederen en diensten voordoen. Ik denk dat er voor consumenten geen reden tot paniek is over goederen die ze met Kerstmis willen kopen', zei Yellen.

Dat die sluimerende vrees niet ongegrond is, blijkt ook uit de beslissing van Apple om de productie van zijn nieuwste vlaggenschip, de iPhone 13, terug te schroeven. De toeleveranciers Broadcom en Texas Instruments slagen er niet in voldoende onderdelen te leveren om die te assembleren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud