Boeing: '737 MAX ten vroegste deze zomer in de lucht'

De 737 MAX staat sinds maart 2019 wereldwijd aan de grond door softwareproblemen die tot twee dodelijke crashes leidden ©AFP

Het werkpaard van de Amerikaanse vliegtuigbouwer zal voor het tweede jaar op rij aan de grond staan tijdens het cruciale zomerseizoen.

Boeing verwacht op dit ogenblik dat zijn populairste toestel, de 737 MAX, pas ten vroegste deze zomer weer de lucht in zal mogen. Dat zegt de Amerikaanse vliegtuigbouwer in een kort persbericht in reactie op een eerder bericht op zakenzender CNBC. Dat bericht had het aandeel  op Wall Street ruim 5 procent onderuit gehaald. Bij de hervatting van de handel was er slechts een beetje herstel. 

De aankondiging betekent dat de 737 MAX voor het tweede jaar op rij het voor veel luchtvaartmaatschappijen cruciale zomerseizoen zal missen, wat bij Boeing de potentiële schadeclaims van die klanten - die hun werkpaard aan de grond genageld zien en dure alternatieven moeten zoeken - nog zal doen toenemen. 

Het toestelt staat sinds maart 2019 wereldwijd aan de grond. Dit in reactie op twee crashes op korte termijn, in Indonesië en Ethiopië. In beide crashes bleek een softwareprobleem aan de basis te liggen. De Amerikaanse luchtvaartwaakhond FAA wil pas groen licht geven om het toestel weer te laten opstijgen als Boeing overtuigend kan bewijzen dat die problemen opgelost zijn. 

De cashverslindende problemen en onhandige tot zelfs arrogante communicatie kostten CEO Dennis Muilenburg al zijn job. Sinds deze maand heeft Boeing de productie van de 737 MAX volledig stilgelegd, wat ook gevolgen voor de vele toeleveranciers van Boeing, zoals in België Sonaca en Solvay

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect