Bombardier lost verwachtingen in

De eerste vlucht van de CS100 op 16 september 2013 ©AFP

Bombardier deed exact wat de markt verwacht had met een winst van 8 cent per aandeel. De spoor- en vliegtuigbouwer behoudt zijn prognoses voor het hele boekjaar.

'We zijn tevreden met onze kwartaalcijfers en we zitten op schema om onze doelstellingen voor het hele jaar te halen', aldus CEO Pierre Beaudoin. Voor luchtvaart betekent dat een winstmarge van 5 procent, een cashflow tussen 1,2 en 1,6 miljard dollar en de levering van 200 zakenvliegtuigen en 80 regional jets. Voor spoor gaat het om een winstmarge van 6 procent.

De groep is dan wel Canadees en heeft zijn hoofdzetel in Montréal, maar publiceert zijn cijfers in de munt van de zuiderburen. Hij heeft zowel in Toronto als in New York een notering. 'Onze volgehouden inspanningen om te investeren in toonaangevende producten werpt vruchten af, wat blijkt uit een nieuw record voor ons orderboek dat nu 76,9 miljard dollar groot is'. 

Bij Bombardier Aerospace daalde de omzet van 2,3 naar 2,1 miljard Amerikaanse dollar. De groep is dan wel Canadees maar publiceert zijn cijfers in de munt van de zuiderburen. Hij heeft zowel in Toronto als in New York een notering. De operationele winst steeg van 101 naar 105 miljoen. Het orderboek steeg van 37,3 miljard einde december naar 38,5 miljard einde maart.

De afdeling spoor, Bombardier Transportation, volgde de omgekeerde beweging en trok zijn omzet op van 2,1 naar 2,3 miljard dollar. De ebit of operationele winst daalde dan weer van 139 naar 114 miljoen. Er kwamen voor 8 miljard dollar nieuwe bestellingen bij, waardoor het orderboek steeg tot 38,4 miljard einde maart, 6,2 miljard meer dan einde december.

Voor de hele groep daalde de nettowinst van 148 naar 115 miljoen dollar. 

Het belangrijkste programma binnen de groep is de CSeries, een nieuwe familie vliegtuigen met 110 tot 135 stoelen. Vorig jaar vond de eerste vlucht plaats, in het voorjaar van 2015 zou het eerste toestel moeten geleverd zijn. Tot nog toe ontving Bombardier 447 orders en opties van 18 klanten. Het testprogramma voor een nieuw zakenvliegtuig, de Learjet  85, is gestart in april.

In ons land beschikt de groep over een productievestiging in Brugge, het vroegere BN, waar trams en treinen geassembleerd worden. De fabriek stelt ruim 700 mensen te werk maar is dringend op zoek naar extra orders, omdat binnenkort de bestellingen van NMBS en MIVB afgewerkt zijn. In 2012 was Bombardier Brugge operationeel verlieslatend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud