Brussel staat niet meer in de weg van het GEN

De nieuwe treinstellen 'Desiro' werden speciaal besteld voor het GEN maar rijden nu ook al op andere lijnen ©Photo News

Het Brussels gewest heeft alle bouwvergunningen afgeleverd voor de realisatie van het Gewestelijk Expresnet (GEN). De laatste vergunning werd tot tweemaal toe vernietigd omdat niet alles ook in het Nederlands gebeurde, maar het blijkt nu toch niet nodig de procedures helemaal opnieuw te doorlopen.

De bewuste vergunning om de lijn Brussel-Nijvel ter hoogte van Ukkel op vier sporen te brengen, werd vernietigd omdat het station van Linkebeek deels op Vlaams grondgebied zou liggen. De vergunning voor een gedeeltelijke afbraak moest dus ook in het Nederlands worden opgesteld. Omdat dit niet gebeurde, dreigde de hele procedure opnieuw doorlopen te moeten worden, met alle vertraging vandien.

Maar na onderzoek van landmeters en experten blijkt het station nu toch volledig op Vlaams grondgebied te liggen, zo schrijft de Franstalige krant Le Soir. Het Brussels gewest moest dus helemaal geen vergunning afleveren voor de afbraak, ook niet in het Nederlands.

Brussel kan zich nu dus beperken tot het vergunnen van de ontdubbeling van de sporen en de bouw van een halte, zonder de hele procedure voor het station van Linkebeek opnieuw te moeten doorlopen. Staatssecretaris Rachid Madrane heeft de vergunning woensdag dan ook prompt getekend.

Het volledige GEN had normaal al vorig jaar operationeel moeten zijn, maar de laatste werken zouden nu pas klaar zijn in 2025.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud