Advertentie
Advertentie

Brusselse taxichauffeurs kondigen blokkades aan

©Photo News

De vertegenwoordigers van de Brusselse taxisector bereiden protestacties voor, nadat hun ultimatum aan politici nauwelijks reacties opgeleverd heeft. De taxichauffeurs eisen een kordatere aanpak van de wetsovertredingen door chauffeurs van het alternatieve platform Uber. Een eerste manifestatie met verkeersblokkades is gepland voor 16 september in Brussel.

Een gemeenschappelijk front van taxiondernemingen en vakbonden stelde midden juli per brief een ultimatum aan premier Charles Michel (MR), minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). Het front eiste dat alternatieve taxidiensten als Uber tegen 1 september uit roulatie gehaald zouden worden. Vooral de formule UberPOP in Brussel, waarbij amateur-particulieren professionele taxidiensten leveren, willen de taxichauffeurs stopgezet zien.

Maar op de oproep kwam nauwelijks reactie, zegt secretaris-generaal Pierre Steenberghen van GTL, een koepelorganisatie van taxiondernemingen. 'Er is geen doorbraak. We zijn zeer teleurgesteld. Er wordt nog steeds niet ernstig opgetreden tegen de sociale en fiscale inbreuken die de chauffeurs van Uber plegen.' Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet werkt aan een nieuwe wetgeving die een kader moet scheppen voor Uber. 'We zijn niet tegen een nieuwe wettelijke regeling', zegt Steenberghen. 'We vragen alleen dat ondertussen de huidige wetgeving nageleefd wordt.'

De taxiverenigingen en de vakbonden pleegden dinsdag overleg over mogelijke acties. Op  woensdag 16 september organiseren ze een eerste manifestatie in Brussel. Khalid Ed-Denguir, de voorzitter van de Belgische Federatie van Taxi's (FeBeT), waarschuwt er nu al voor dat er verkeersblokkades worden gepland.

Na 16 september volgt mogelijk 'een opeenvolging van acties'. In juli dreigde het taxifront al met 'een massale mobilisatie om onze rechten af te dwingen'. Komende vrijdag worden de eisen, het programma van de manifestatie en de planning van de acties op een persconferentie toegelicht. De oproep tot actievoeren richt zich ook tot collega-taxichauffeurs in de buurlanden, zoals bij de manifestatie begin maart.

De protesten van Franse taxichauffeurs liepen in juni uit de hand. Ook in het Brusselse waren er al schermutselingen, waarbij boze taxichauffeurs Uber-bestuurders in een hinderlaag lokten. 'De zenuwachtigheid aan de basis is groot', zegt Steenberghen. 'Ik weet niet of we dat als koepelorganisatie nog kunnen kanaliseren.'

Volgens Steenberghen is de oplossing eenvoudig. 'Doe in Brussel hetzelfde als wat Amsterdam deed tegen UberPOP. Voer fiscale en sociale controles uit bij de Uber-chauffeurs. Dan zal het rap gedaan zijn.'

In een reactie zegt staatssecretaris Bart Tommelein eind september een rapport van de overheidsdienst RSZ te krijgen over het sociaal statuut van de Uber-chauffeurs. 'Zonodig zal ik daarna het initiatief nemen om met Uber om de tafel te gaan zitten', zegt de Open Vld'er. In oktober start ook een rondetafel met de sector. 'We zullen er samen bespreken hoe we zwartwerk en andere vormen van sociale fraude in de sector kunnen aanpakken', blikt Tommelein vooruit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud