Buffett dumpt luchtvaartsector

Geparkeerde vliegtuigen van Delta in Kansas City. Warren Buffett vreest dat lang niet alle toestellen na de coronacrisis snel weer de lucht in zullen raken. ©AFP

De Amerikaanse belegger vreest dat de sector nooit meer wordt als in 2019 en dumpte vorige maand alle luchtvaartaandelen.

De wereldwijde crisis in de luchtvaartsector plaatst overheden in België en de hele wereld voor een dilemma: moeten ze luchtvaartmaatschappijen als belangrijke schakel in hun economie redden, op een ogenblik dat hun bedrijfsmodel door de coronacrisis waarschijnlijk structureel beschadigd is?

Door de coronacisis hebben luchtvaartmaatschappijen het gros van hun vloot toestellen aan de grond moeten zetten. De vraag is niet alleen wanneer mensen weer mógen vliegen, maar vooral wanneer ze dat bij de huidige angst voor de verspreiding van het virus weer zullen durven doen en in welke omstandigheden. 

Eén invloedrijk iemand gelooft er alvast niet meer in: Warren Buffett. Dat bleek gisteren op de - corona oblige - virtuele jaarvergadering van Berkshire Hathaway, de 450 miljard grote 'speeltuin' van Buffett.

Als de luchtvaartbusiness slechts 70 à 80 procent herstelt, dan verdwijnen de toestellen niet. Er zijn te veel vliegtuigen
Warren Buffett
Ex-luchtvaartinvesteerder

De Amerikaanse belegger heeft vorige maand voor 6 miljard dollar met stevig verlies al zijn aandelen in luchtvaartmaatschappijen Delta, American, United en Southwest verkocht. Hij vreest dat er een structurele crisis komt: 'Als de business slechts 70 à 80 procent herstelt, dan verdwijnen de toestellen niet. Er zijn te veel vliegtuigen'. 

De luchtvaartinvesteringen deden de jongste jaren wenkbrauwen fronsen, want Buffett zelf waarschuwde geregeld dat de sector een ideale manier was om geld te verliezen. 'Mocht er een visionaire kapitalist present geweest zijn in Kitty Hawk, zou hij zijn opvolgers een grote dienst bewezen hebben door luchtvaartpionier Orville neer te knallen', zei hij nog in 2007. Buffett kan dus best beter naar Buffett luisteren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud