Calaiscrisis laat truckers langer rijden

Trucks schuiven aan bij Calais. ©EPA

Door de uitzonderlijk lange wachttijden aan de kanaaltunnel tussen Calais en Kent krijgen vrachtwagenchauffeurs een aangepaste regeling. Ze moeten minder rusten en mogen langer rijden zodat ze toch nog thuis geraken.

De problematiek van vluchtelingen die in de Franse havenstad Calais aan boord proberen te geraken van vrachtwagens om zo ‘het beloofde land’ Engeland te bereiken, leidt tot grote hinder voor transportbedrijven. ‘Door extra controles, stakingen, veiligheidsincidenten en bestormingen in de tunnel is de gemiddelde vertraging om naar Engeland te kunnen, gestegen van een half uur tot 4 à 5 uur’, zegt Lode Verkinderen, secretaris generaal van sectorvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV).

11u
Truckers mogen door de uitzonderlijke omstandigheden 11 uur per dag achter het stuur zitten in plaats van 9 uur.

Door die extra vertragingen komen chauffeurs in de problemen met hun verplichte rij- en rusttijden, waardoor ze soms gedwongen langs de weg moeten overnachten, terwijl ze normaal in één rit heen en terug konden rijden. Om aan die problematiek tegemoet te komen voerde Groot-Brittannië een uitzonderingsmaatregel in.

Volgens de Europese regelgeving mogen chauffeurs per dag maximaal 9 uur rijden, files inbegrepen. Door de uitzondering mogen ze in augustus nu 11 uur rijden als ze de kanaaloversteek maken. De verplichte nachtrust is teruggebracht van 11 uur naar 9 uur.

30 uur vertraging

‘Per dag gebruiken 10.000 vrachtwagens de kanaaltunnel’, zegt Verkinderen. ‘Sommige vrachtwagens stonden al tot 30 uur geblokkeerd. De twee uur extra toegelaten rijtijd kan het verschil maken waardoor chauffeurs toch nog in één beweging thuis raken.’

De uitzondering geldt enkel voor het traject op Brits grondgebied. TLV dringt er op aan dat ook Frankrijk een uitzondering invoert en dat de Belgische federale overheidsdienst Mobiliteit de regeling formeel erkent, zodat transportbedrijven achteraf niet voor verassingen komen te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud