Advertentie

China neemt langste hogesnelheidstrein in gebruik

Vandaag nam China de langste hogesnelheidslijn voor een trein in gebruik. ( foto EPA/STR ) ©EPA

In China is woensdag de langste hogesnelheidslijn ter wereld voor een trein in gebruik genomen. De lijn verbindt de hoofdstad Beijing met Guangzhou in het zuiden van het land, een afstand van bijna 2.300 kilometer.

De trein heeft zo'n 8 uur nodig om de 2.298 kilometer tussen Beijing en het economisch belangrijke Guangzhou in het zuiden van het land af te leggen. Normale treinen hebben daarvoor 22 uur nodig.

De gemiddelde snelheid van de kogeltrein bedraagt ongeveer 300 kilometer per uur. Maar het transportmiddel kan ook een topsnelheid van 500 kilometer per uur halen.

De lijn loopt langs grote steden als Zhengzhou, Wuhan, en Changsha.

Het netwerk voor hogesnelheidstreinen nam in China sinds 2007 een hoge vlucht en is nu al het grootste ter wereld. In 2010 lagen er al ruim 8.300 kilometer rails voor snelle treinen. Tegen 2020 zou dat bijna verdubbelen tot ruim 16.000 kilometer spoor.

Kritiek

De aanleg van het netwerk voor hogesnelheidslijnen ging gepaard met corruptieschandalen en veiligheidsproblemen. Critici verwijten de overheden dat ze roekeloos omspringen met de veiligheid van passagiers in hun haast het spoornet uit te breiden.

China kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen een hogesnelheidstrein nabij Wenzhou verongelukte. Bij dat ongeluk kwamen veertig mensen om het leven en raakten nog eens 172 gewond.

Uit onderzoek bleek dat meerdere fouten tot de fatale botsing tussen twee treinen hadden geleid. Eén van de treinen kreeg door een blikseminslag geen energie meer, waarna een tweede trein door een falend signaalsysteem bovenop de eerste, inmiddels stilstaande trein botste.

Veiligheid

China zegt nu maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van hogesnelheidstreinen te verzekeren. Het land geeft jaarlijks miljarden uit om het spoornetwerk te vernieuwen.

Overigens zal de kogeltrein die vanaf deze week tussen Beijing en Guangzou rijdt in de toekomst ook verbonden worden met Hong Kong. Verwacht wordt dat de trein dan een nog serieuzere concurrent wordt van het vliegtuig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud