CMB-dochter Bocimar leed dit jaar al 100 miljoen dollar verlies

Het tijdchartercontract voor de Mineral Stonehenge werd vroegtijdig beëindigd en dat leverde 6,25 miljoen dollar op. ©CMB

De aanhoudende zwakte van de drogebulkmarkten heeft Bocimar, de voornaamste activiteit van scheepvaartgroep CMB, dit jaar al opgezadeld met een verlies van 100 miljoen dollar.

Dat blijkt uit het persbericht met de resultaten van het derde kwartaal. De publicatie van dat bericht werd om onbekende redenen twee weken vervroegd.

CMB, de scheepvaartgroep die hoofdaandeelhouder Marc Saverys van de beurs wil halen, sloot het derde kwartaal af met een verlies van 10,4 miljoen dollar. Dat is iets beter dan een jaar eerder, toen CMB voor bijna 15 miljoen dollar in het rood dook.

Het verlies is bijna uitsluitend te wijten aan Bocimar. De drogebulkrederij worstelt al een hele tijd met erg lage, onrendabele vrachttarieven die het gevolg zijn van overcapaciteit in de sector. De bulkervloot - schepen die ertsen, steenkool, granen enz. vervoeren - groeit te sterk aan terwijl de vraag niet volgt. In het derde kwartaal waren de drogebulkmarkten erg volatiel, merkt CMB op. Dat leverde Bocimar een kwartaalverlies van 13,5 miljoen dollar op. Dat had nog groter kunnen zijn, ware het niet dat de rederij een eenmalige vergoeding van 6,25 miljoen dollar ontving vanwege de vroegtijdige beëindiging van een tijdchartercontract voor de Mineral Stonehenge.

De andere takken van de groep presteerden beter. De containerrederij Delphis boekte 1,1 miljoen dollar winst. De tijdchartertarieven voor containerschepen zijn onlangs echter fors teruggevallen, door de zwakke vraag naar consumptiegoederen in China en Europa.

Bochem (chemicaliëntankers) droeg 1,5 miljoen dollar bij tot de groepswinst en ASL Aviation (luchtvaartdiensten) 2,1 miljoen dollar.

Na negen maanden is het gecumuleerd verlies van CMB opgelopen tot 64,8 miljoen dollar. De grote schuldige is Bocimar, dat dit jaar al voor 100 miljoen dollar in het rood dook.

Over het bod dat Saverco, het vehikel van Marc Saverys, begin september aankondigde, rept het persbericht met geen woord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud