CMB grabbelt weer in Australische spaarpot

©rv

De scheepvaartgroep CMB heeft in het tweede kwartaal even veel winst geboekt als in het eerste. Opnieuw was het de verkoop van een flink pakket aandelen van het Australische FMG dat voor het positieve resultaat zorgde. De drogebulkrederij Bocimar leed flink verlies.

In de periode april-juni boekte CMB een omzet van 168,1 miljoen dollar. Daarop werd een bedrijfskasstroom (ebitda) gerealiseerd van 38,7 miljoen dollar. De bedrijfswinst (ebit) bedroeg echter een magere 1,3 miljoen dollar. Dankzij een positief financieel resultaat van 11,8 miljoen dollar komt de nettowinst uit op 11,7 miljoen dollar. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal was er 11,2 miljoen nettowinst.

Bocimar, de drogebulkrederij die voor het gros van de omzet tekent, dook 8,8 miljoen dollar in het rood. De Capesize markt - bulkschepen van 80.000 ton en meer - had het bijzonder moeilijk in de eerste helft van het jaar, vooral door de stagnerende export van Braziliaans ijzererts. 'Er waren een tijdlang logistieke problemen met de aanvoer van ijzererts naar de havens, maar die zijn nu grotendeels opgelost', legt CMB-woordvoerder Frank Geerts uit.

Pas in juni knoopten de vrachttarieven weer aan met een leefbaar peil. Bocimar sluit niet uit dat de Capesize markt in de tweede jaarhelft verder verbetert. De andere marktsegmenten, vooral de Handymax (35.000-59.000 ton) en Handysize (10.000-35.000 ton) schepen, kenden veel minder volatiliteit.

Goodwill

Het resultaat van Bocimar werd negatief beïnvloed door een bijkomende afschrijving van goodwill, voor een bedrag van 5,9 miljoen dollar, als gevolg van de vervroegde beëindiging van een tijdsbevrachtingovereenkomst voor de Mineral Subic. Dit bulkschip verwierf Bocimar begin 2012 van zijn eigenaar Ocean Capes (een joint venture van Bocimar en Boxlog), samen met de tijdsbevrachtingsovereenkomst va, 10 jaar met de Zuid-Koreaanse rederij STX Pan Ocean. Deze laatste moest in juni echter bescherming tegen schuldeisers aanvragen, zodat het schip werd teruggeleverd.

ASL Aviation droeg 4,6 miljoen dollar bij tot de groepswinst. Dat is iets minder dan een jaar eerder, maar toen was er een meerwaarde op de verkoop van twee vliegtuigen. Bovendien vertaalt de economische crisis in Europa zich in minder vraag naar passagiers- en vrachtvluchten, en is er ook wat druk op de marges.

Het luchtvaartbedrijf sloot recent een overeenkomst voor de uitbating van drie passagierstoestellen voor rekening van Aer Lingus. 'Zij nemen het risico qua passagiers, ASL stelt de vliegtuigen ter beschikking. Een mooie diversificatie', zegt Geerts.

FMG

Het nettoresultaat van CMB wordt uiteindelijk gered door de 'andere activiteiten' van de groep, die 16,6 miljoen dollar winst boekten. Net als in het eerste kwartaal verkocht CMB opnieuw een deel van de aandelen FMG die ze in portefeuille heeft. Een kleine rekensom leert dat 6,4 miljoen aandelen van de Australische mijnbouwer werden te gelde gemaakt. CMB boekte daarop een meerwaarde van 17,2 miljoen dollar. De groep houdt nu nog 2 miljoen aandelen FMG over. 'Die zullen ook nog wel de deur uitgaan', denkt Geerts.

CMB geeft geen vooruitzichten voor de hele groep. Bocimar is wel 'voorzichtig optimistisch' dat de markt in 2014 en 2015 beter in evenwicht zal zijn. Dat zou zich moeten vertalen in hogere vrachttarieven. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud