CMB wapent zich met cashbuffer tegen zware crisis

©rv

De drogebulkreder legt een cashbuffer van 200 miljoen dollar aan tegen de zware crisis in de sector, waar de tarieven een 'historisch dieptepunt' bereikt hebben.

CMB dook over het eerste kwartaal netto voor 39,5 miljoen dollar in het rood. Dat is nog fors meer dan de 3,1 miljoen dollar verlies over dezelfde periode van 2014.

De drogebulkreder heeft zwaar te lijden onder de overcapaciteit in de sector. Bovendien schroefde China de jaarlijkse invoer van steenkool met meer dan 100 miljoen ton terug, wat extra zwaar op de tarieven weegt. 

Het aanleggen van een belangrijke cashreserve zal CMB toelaten om de moeilijke periode te overbruggen

De gevolgen zijn dramatisch: op zijn capesizeschepen verdiende drogebulkdochter Bocimar afgelopen kwartaal gemiddeld 12.648 dollar per dag, ver onder het break-evenniveau dat rond 18.500 dollar per dag schommelt. Capesizeschepen hebben een draagvermogen van 175.000 ton, het equivalent van enkele duizenden vrachtwagens. 

'De drogebulktarieven hebben een historisch dieptepunt bereikt', stelt CMB vast. Op de Londense scheepvaartmarkt Baltic Exchange zijn de drogebulktarieven in vrije val. Die val weerspiegelt zich in het aandeel CMB: dat zakte vandaag 2,3 procent naar 12,86 euro, het laagste peil sinds november 2012.

©Tijd Graphics

Op termijn verwacht de reder dat de crisis rivalen er toe zal aanzetten oudere schepen te verschroten en nieuwbouwprojecten te schrappen, maar de groep lijkt er zich duidelijk van bewust dat die 'termijn' best lang kan zijn. 'Er komt terug een evenwicht, alleen is de vraag wanneer', zegt woordvoerder Frank Geerts. 'In het eerste kwartaal werden meer schepen verschroot dan over heel 2014. Dat is positief, maar anderzijds weegt de lagere Chinese vraag zeer zwaar'. 

Eerder deze maand verkocht CMB deze maand haar belang in Anglo Eastern Management Group (AEMG) met een meerwaarde van ruim 20 miljoen dollar. De rederij had sinds 2007 een belang van 29 procent in die scheepsbeheerder. In 2013 boekte de groep al een stevige meerwaarde op de verkoop van het belang in mijnbouwer Fortescue. Met de exit uit AEMG zijn volgens Geerts nu al niet-strategische belangen verkocht. 

Samen met nieuwe kredietfaciliteiten en de verkoop van een aantal schepen beschikt CMB na de verkoop over een cashbuffer van 200 miljoen dollar. 'Het aanleggen van een belangrijke cashreserve zal CMB toelaten om de moeilijke periode te overbruggen en om in te spelen op mogeljike investeringsopportuniteiten', klinkt het.

CMB bewees vorig jaar al gebruik te willen maken van het barre sectorklimaat om voor een prikje op overnametocht te gaan

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud