CMB worstelt met slabakkende bulkmarkt

De drogebulkrederij CMB blijft kampen met de moeilijke situatie op de drogebulkmarkt, waar de spottarieven momenteel de kosten niet meer dekken. De resultaten over het tweede kwartaal konden de verwachtingen niet inlossen.

De omzet kwam uit op 177,4 miljoen dollar. Daaruit puurde de rederij een bedrijfskasstroom van 41,2 miljoen dollar. Dat is minder dan de 46,1 miljoen die KBC Securities-analist Wouter Vanderhaeghen had ingecalculeerd. Gezien de volatiliteit in de kwartaalcijfers van CMB, mag dat echter niet als een zware misser beschouwd worden.

De bedrijfswinst (ebit) klokte af op 10,8 miljoen dollar, waar Vanderhaeghen had gemikt op 18,6 miljoen. De nettowinst, die de analist had geschat op 8 miljoen dollar, klopte met 19 miljoen wel de prognose.

De toestand op de drogebulkmarkt blijft intussen penibel. De overcapaciteit aan schepen blijft. 'Ondanks de sterke toename van het aantal verschrotingen en het verder invoeren van ‘slow steaming’ hebben de droge bulkmarkten – de capesizemarkt in het bijzonder – zich in de loop van het tweede kwartaal niet echt verbeterd', klinkt het in het persbericht.

CMB heeft de kaalslag op de spotmarkttarieven tot dusver weten te ontwijken omdat drogebulkdochter Bocimar met termijncontracten of 'forward freight agreements'. Die buffer begint echter af te nemen. De indekking vermindert van 100 procent in 2011 tot 70 procent de rest van dit jaar en 56 procent in 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud