Advertentie
Advertentie

Controle maakt De Lijn-chauffeurs ecologischer

©BELGA

In Vlaams-Brabant rijden de chauffeurs van De Lijn ecologischer dankzij een toestel in de bussen dat het rijgedrag bijhoudt. Iets meer dan de helft van de chauffeurs behaalt nu een goede ecoscore.

Sinds De Lijn het toestel in maart 2014 inzette op zijn Brabantse bussen, is het percentage chauffeurs met een goede score gestegen van 37 procent naar 53 procent. Dat meldt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant.

Op een jaar tijd hebben we hierdoor circa 70.000 liter diesel minder verbruikt. Dit is niet alleen goed voor onze financiën, maar ook voor de CO2-uitstoot.
Johan Van Looy
Directeur van De Lijn Vlaams-Brabant

Het apparaat houdt informatie bij over de rijstijl van de circa duizend chauffeurs. De manier waarop de chauffeur optrekt of remt, of hij de motor al dan niet afzet als de bus stilstaat, en ook het defensief rijden worden allemaal genoteerd door het apparaat. Al die factoren bepalen de uiteindelijke ecoscore van de chauffeur. Bij de beoordeling worden ook ongevallen en verkeersovertredingen in rekening gebracht.

Chauffeurs die het goed doen, worden beloond door De Lijn. Iedere maand reikt elke stelplaats prijzen uit. Voor anderen is er extra coaching en bijscholing in de rijschool voorzien.

Van Looy benadrukt dat een anticiperende en rustige rijstijl niets dan voordelen heeft: 'Op een jaar tijd hebben we hierdoor circa 70.000 liter diesel minder verbruikt. Dit is niet alleen goed voor onze financiën, maar ook voor de CO2-uitstoot. Bovendien verhoogt dergelijke rijstijl het reiscomfort zowel van reizigers als van chauffeurs en vermindert ook het risico op verkeersongevallen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud