‘Cornu moet zelf bepalen wat hij combineert'

Jo Cornu ©BELGA

‘Een inschattingsfout’ en ‘de NMBS verdient een voltijdse baas’. De kritiek op de mandatencumul van nieuwbakken spoorbaas Jo Cornu is niet mals. Onterecht, menen enkele ervaringsdeskundigen. ‘Mandaten leiden tot kruisbestuiving.’

Amper vijf dagen na de bekendmaking dat Jo Cornu de nieuwe topman van de NMBS wordt, kreeg hij al zijn eerste mediastorm over zich heen. In enkele interviews maandag gaf Cornu immers aan dat hij naast zijn nieuwe job van NMBS-CEO zijn bestuursmandaten bij Belgacom, KBC en Agfa-Gevaert behoudt.

‘Waarom niet?’, zei Cornu. ‘Agfa-Gevaert en Belgacom vergaderen vijf keer per jaar, KBC elf keer. Ooit had ik acht mandaten tegelijkertijd. Drie zal dus ook wel gaan.’ Ook de regering-Di Rupo gaf haar fiat voor de cumul.

Geen probleem dan? Toch wel. Toen bekendraakte dat Cornu vorig jaar 232.000 euro verdiende aan die drie mandaten, was het hek pas helemaal van de dam. ‘Het salarisplafond voor overheidsmanagers is op deze manier een lege doos’, reageerde Stefaan Van Hecke van de oppositiepartij Groen. ‘De NMBS-medewerkers en de treinreizigers verdienen een voltijdse baas.’

Ook de christelijke vakbond ACV Transcom liet van zich horen. ‘De NMBS zit in een herstructureringsfase en die opstart kost veel tijd. De cumul is een inschattingsfout van Cornu’, meent secretaris Luc Piens.

Maar uit een rondvraag bij enkele topbestuurders van ons land bleek gisteren grote steun voor Cornu. Onder meer Philippe Vlerick, Luc De Bruyckere en Luc Van Nevel wijzen op de grote verrijking die meerdere bestuursmandaten met zich meebrengen, zowel voor de CEO als zijn bedrijf. ‘Daarbij is het aan Cornu en aan Cornu alleen om te bepalen wat hij kan combineren’, klinkt het fel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud