Advertentie
Advertentie

Coucke en Giorgio Armani investeren in luxejachten

Ondernemer Marc Coucke. ©BELGA

De Vlaamse zakenman Marc Coucke en de Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani stappen aan boord van The Italian Sea Group. Hun investering kadert in de beursgang van de Toscaanse bouwer van luxejachten.

The Italian Sea Group trekt maandag zijn beursintroductie op gang. Twee investeerders engageren zich om het bedrijf geld toe te stoppen: Giorgio Armani en Alychlo, het investeringsvehikel van Marc Coucke. Het is de bedoeling dat ze na de beursgang ongeveer 15 procent van de aandelen in handen krijgen. Het zijn wat men in het vakjargon hoeksteeninvesteerders (cornerstone investors) noemt.

Het Toscaanse bedrijf wil voor ongeveer 50 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Mogelijk worden daarbovenop ook bestaande aandelen verkocht. Giovanni Costantino, de oprichter en CEO van The Italian Sea Group, blijft na de beursgang de meerderheidsaandeelhouder.

The Italian Sea Group is een van de bekende Europese scheepswerven voor luxejachten. Het bedrijf achter de merken Admiral, Tecnomar en NCA Refit realiseerde in 2019 een omzet van 84 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 7 miljoen. Het is niet de eerste Italiaanse jachtbouwer die naar de beurs van Milaan - sinds vorig jaar een onderdeel van Euronext - trekt: een tijdje terug zette sectorgenoot San Lorenzo eveneens de stap.

15%
BELANG
Coucke en Giorgio Armani zullen na de beursgang in totaal 15 procent van The Italian Sea Group in handen hebben.

Giorgio Armani is niet alleen investeerder in The Italian Sea Group. Hij werkt ook samen met het bedrijf aan een luxejacht van 72 meter dat in 2024 klaar moet zijn. De jachtbouwer werkt ook samen met de sportwagenbouwer Lamborghini voor de bouw van een kleine speedboot.

The Italian Sea Group is een van de zeldzame rechtstreekse investeringen van Coucke buiten de Benelux. In zijn portefeuille is dat, Perrigo buiten beschouwing gelaten, alleen het geval voor het Zwitserse Sophia Genetics en Animalcare. Sophia Genetics ontwikkelt software om genetische mutaties bij kankerpatiënten op te sporen. Animalcare is een Britse producent van diergeneesmiddelen. Hij kwam er vier jaar geleden aan boord via de verkoop van het West-Vlaamse Ecuphar.

Coucke is niet de enige Belgische investeerder die in luxejachten actief is. Cobepa, gecontroleerd door de AB InBev-familie de Spoelberch, nam 13 jaar geleden al een belang in de Britse fabrikant van luxeboten Princess Yachts. Het bezit 22 procent van de aandelen.

Hoogdagen

De markt voor superjachten beleeft hoogdagen. Wie een luxejacht wil laten bouwen, is eraan voor de moeite, omdat de gerenommeerde Europese scheepswerven allemaal volgeboekt zijn.

Volgens de maritieme specialist Vessels Value werden tijdens het eerste kwartaal van 2021 219 superjachten gebouwd

Op dit moment worden 50 jachten van meer dan 100 meter gebouwd. Een ervan meet 146 meter. De wachttijd voor een gepersonaliseerde superjacht bedraagt drie tot vier jaar. Terwijl in het eerste kwartaal van 2019 90 superjachten verkocht werden, waren dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 219. Dat blijkt uit cijfers van Vessels Value, dat de markt van de superboten op zijn duimpje kent.

De zakenbanken Intermonte en Berenberg leiden de beursintroductie van The Italian Sea Group in goede banen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud