opmerkelijk

De Lijn adviseerde tramchauffeurs door rood te rijden

Is het verboden door een rood licht te rijden? Voor de tramchauffeurs van De Lijn in Antwerpen niet altijd.

In mei 2019 kregen ze een nota van de directie die hen toeliet onder begeleiding van de dispatching door een ‘hardnekkig rood licht’ te rijden.

'In Antwerpen zijn veel belangrijke kruispunten uitgerust met een intelligente verkeerslichtenregeling', legt De Lijn uit in een ander document, dat De Tijd kon inkijken. 'Het gevolg is dat er niet iedere keer per definitie een groenfase komt. Dit geeft op het terrein heel wat problemen. Een tram komt voor hardnekkig rood licht te staan en creëert een enorme verkeerschaos.'

Voorzichtig

Om de verkeerschaos te vermijden en op vraag van de vakorganisaties gaf De Lijn de instructie 'om bij hardnekkig rood VOORZICHTIG het kruispunt op te rijden'. De problematiek escaleerde in juni 2019 toen een chauffeur na een incident contact opnam met de politie om de voorgestelde procedure in vraag te stellen. Daarop trok De Lijn het advies snel weer in. 'Wij hebben begrip voor de argumentatie dat de verantwoordelijkheid van de chauffeur onverantwoord groot is', klonk het.

Volgens De Lijn lag het grootste probleem met de defecte verkeerslichten bij het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. 'Dat onderschat de problemen.' De Lijn reageerde gisteren niet op vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud