De Lijn verliest derde directeur in één jaar

Technisch directeur Peter Vanwalleghem begon als directeur in Antwerpen. ©ID Photo Agency

Met directeur techniek Peter Vanwalleghem speelt De Lijn opnieuw een steunpilaar kwijt.

Een nieuwe tegenvaller voor De Lijn. Directeur techniek Peter Vanwalleghem stapt onverwacht op. Volgens een intern bericht wenst Vanwalleghem ‘een nieuwe uitdaging’, vernam De Tijd. De Lijn bevestigt het vertrek en zegt dat het om een persoonlijke keuze gaat. 

Vanwalleghem begon in 2015 als directeur voor de provincie Antwerpen bij De Lijn. Hij verving toen huidig Antwerps schepen Tom Meeuws (sp.a), die na vermeend geknoei met facturen werd buitengezet.

Gezien zijn lange internationale ervaring in de bedrijfswereld werd Vanwalleghem als een toptransfer aanzien. Dat bleek ook toen topman Roger Kesteloot hem bij de reorganisatie van de directie de cruciale post van technisch directeur toeschoof.

Vanwalleghem werd intern geroemd om zijn strategisch inzicht. Enkele maanden geleden boog de raad van bestuur zich nog over zijn plannen om de haperende werking van de werkplaatsen te verbeteren. Tegelijk bevond de techniekafdeling zich in woelig water. De jongste tijd trokken heel wat toptechnici en ingenieurs de deur achter zich dicht. 

Gevoelig

Met Vanwalleghem verliest De Lijn de derde directeur in een jaar. Deze lente vertrok financieel directeur Werner Jacobs, die eerder topfuncties vervulde bij Bpost en Belgacom (nu Proximus), na tien jaar bij De Lijn. Jacobs werd vorige maand vervangen door Sylvie Verroken, die overkwam van de Nederlandse verfreus AkzoNobel. 

Begin dit jaar zette de vervoermaatschappij Suzy Costers, verantwoordelijk voor het supply chain management, aan de deur. Technisch directeur Vanwalleghem nam toen haar bevoegdheid over, waardoor De Lijn een directiepost schrapte.

Het aantal directeurs ligt bij de Lijn erg gevoelig. Toen vorig jaar bleek dat De Lijn 286 bediende- en managementjobs wilde schrappen, maar wel acht directieposten behield, noemde de socialistische vakbond ACOD dat 'onfatsoenlijk en een slag in het gezicht van de werknemers die ongerust zijn over hun toekomst'.

'Ik heb van de ACOD geen lessen in fatsoen te krijgen, met alle desinformatie die de vakbond verspreidt onder het personeel bij De Lijn', reageerde directeur-generaal Roger Kesteloot toen gepikeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud