Directie De Lijn loopt verder leeg

Directeur Strategie Johan Van Looy werkte sinds 2013 bij De Lijn. ©BELGA

Bij De Lijn vertrekt de vierde directeur in een dik jaar tijd.

Het directiecomité van De Lijn verliest opnieuw een sleutelfiguur. Johan Van Looy, directeur strategie, verlaat het bedrijf 'in onderling overleg'. Dat deelde de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij deze week intern mee, vernam De Tijd. 

Van Looy was een van de laatste directeurs met een duidelijk politiek etiket. Hij werkte jaren als adviseur van toenmalig Brussels minister Jos Chabert (CD&V) en was later kabinetschef van Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V). In 2013 kwam hij naar De Lijn als directeur Vlaams-Brabant.

Toen de vervoermaatschappij in 2018 zijn structuur reorganiseerde, kreeg de manager de bevoegdheid strategie toegeschoven. Daar kwam kritiek op aangezien Van Looy als directeur een cel van amper 28 werknemers leidde. De Lijn schaft die directiepost nu af. Directeur-generaal Roger Kesteloot zal de dienst strategie 'vanaf heden' zelf aansturen. 

Vierde

Met Van Looy vertrekt het vierde directielid in een dik jaar tijd bij De Lijn. In oktober stapte directeur techniek Peter Vanwalleghem, een absolute steunpilaar van het bedrijf, onverwacht op. De manager was het gebrek aan steun voor zijn hervormingsplannen beu. Na de aankondiging van zijn vertrek werd Vanwalleghem, die veel ervaring opdeed bij multinationals, overspoeld door jobaanbiedingen. 

4
De Lijn
Bij De Lijn vertrokken sinds begin 2019 al vier directieleden.

Vorige lente verliet financieel directeur Werner Jacobs na tien jaar De Lijn. Begin vorig jaar zette de vervoermaatschappij Suzy Costers, verantwoordelijk voor het supply chain management, aan de deur. Ook tal van afdelingshoofden, toptechnici en ingenieurs trokken de voorbije twee jaar de deur achter zich dicht bij het bedrijf in crisis.

Aanvankelijk ontkende De Lijn dat er sprake was van een leegloop. Maar in het Vlaams Parlement erkende Kesteloot in januari dat De Lijn bij de hogere profielen een aantal mensen is kwijtgeraakt, die het bedrijf liever had behouden. De topmanager weet dat aan de onzekerheid over de situatie van De Lijn en de reorganisatie 'De Lijn 2020', waarbij het bedrijf de vijf provinciale entiteiten afschafte en centraliseerde op de hoofdzetel in Mechelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud