Advertentie
Advertentie

Duits reizigersverkeer valt weer stil

Een medewerker van Deutsche Bahn staat op een leeg perron in Stuttgart. ©EPA

In Duitsland hebben de treinbestuurders woensdagmorgen het werk weer neergelegd. Door de actie rijden twee op de drie treinen niet. Het is al de negende staking in tien maanden bij het Duitse spoor.

Het ongenoegen bij de Duitse spoorwegen over de directie blijft groot. Dat bleek woensdagmorgen. De bestuurders bij het reizigersvervoer gaven massaal gehoor aan een oproep van de kleine vakbond GDL en legden het werk neer.

Het conflict draait voornamelijk rond de vraag wie het personeel mag vertegenwoordigen in overleg met de directie van Deutsche Bahn. Tot nu mocht GDL loonakkoorden onderhandelen voor de machinisten. Maar de kleine vakbond eist het recht op om zo'n deals ook voor andere medewerkers van de spoorwegmaatschappij te mogen bedingen. De directie is dat plan evenwel niet genegen.

De kleine Duitse vakbond voor machinisten GDL moet de sinds dinsdag stakende leden uit eigen zak betalen. De bond kan geen aanspraak maken op steun uit de stakingskassen van vakcentrale DBB, schreven Duitse media woensdag.

Volgens de krant Bild heeft het bestuur van de vakcentrale de vraag om geld afgewezen en kost de jongste staking GDL per dag een slordige 200.000 euro.

Machinisten legden afgelopen jaar verscheidene keren het werk neer. DBB en GDL hoestten daarbij al 8 miljoen euro op. De vakcentrales steunt de staking overigens wel.

'We staan achter de doelen van GDL. Als je aan de onderhandelingstafel niet verder komt, zijn daar altijd twee kampen verantwoordelijk voor', zei de voorzitter van de DBB.

En daarom viel het reizigersverkeer woensdag kort na middernacht voor de negende keer in tien maanden stil. Twee derde van de treinen rijdt niet. Vooral in Oost-Duitsland is de actie goed te voelen. Maar ook in Berlijn en Hamburg dendert minder dan de helft van de treinen over de sporen, meldt Deutsche Bahn.

Het is al de tweede staking in mei. De vorige actie deze maand duurde zes dagen. Hoelang de nieuwe werkonderbreking gaat duren, is niet duidelijk. 'We zullen de reizigers 48 uur voor het einde van de actie op de hoogte brengen', luidt het woensdag bij GDL.

Verlengd weekend

De nieuwe staking komt erg ongelegen. Net als België staat Duitsland voor een verlengd weekend. 'We zullen alles in het werk stellen om het aantal treinen dat in het Pinksterweekend rijdt, op te voeren', belooft Deutsche Bahn woensdag.

De vakbondsacties zijn ook een streep door de rekening van de Duitse regering. De Duitse federatie van de industrie, de BDI, becijferde immers dat elke stakingsdag 's lands economie 100 miljoen dollar kost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud