Duitse rederijen praten over fusie

Foto Bloomberg ©Bloomberg

Hapag-Lloyd en Hamburg Süd praten over een mogelijke fusie. De crisis in de scheepvaart en de hoge brandstofkosten drijven de grootste twee Duitse rederijen in elkaars armen.

Het nieuws, via een summier persbericht, kwam dinsdag totaal onverwacht. De gesprekken zouden wel nog in een vroeg stadium verkeren en het is niet zeker of ze tot resultaat zullen leiden. Er werden ook geen details bekendgemaakt. ‘Wij marcheren er hoopvol en vrolijk in’, vertelde iemand die van de onderhandelingen op de hoogte is aan het persagentschap Reuters.

Hapag-Lloyd en Hamburg Süd zijn actief in de containervaart. Wereldwijd bekleden ze respectievelijk de zesde en de twaalfde plaats. Door de crisis in Europa en de tragere groei van de wereldeconomie, en in het bijzonder van de Chinese, zijn de transportvolumes echter afgenomen. Daardoor zijn de vrachttarieven gedaald tot niveaus die niet of nauwelijks nog rendabel zijn. Een bijkomend probleem vormt de dure scheepsdiesel, die de operationele kosten nog doet oplopen.

Hapag-Lloyd is voor 22,04 procent in handen van het toeristisch concern TUI en voor 77,96 procent van het Albert Ballin-consortium, waar de stad Hamburg, Kühne Holding, Signal Iduna, HSH Nordbank, M.M. Warburg Bank en HanseMerkur deel van uitmaken.

Hamburg Süd is een onderdeel van de familiale Oetker-groep, vooral bekend om zijn voedingsmiddelen, maar ook actief in de financiële, uitgevers-, verzekerings-, hotel- en brouwerijwereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud