Duitsland overweegt staatsparticipatie in tientallen bedrijven

De Duitse minister van Economie Peter Altmaier ©Lennart Stock/dpa

Berlijn denkt eraan om na Lufthansa nog andere bedrijven te helpen met een kapitaalverhoging.

De Duitse regering overweegt een participatie te nemen in enkele tientallen ondernemingen die worden bedreigd door de coronacrisis. Dat zegt minister van Economie Peter Altmaier in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine.

De recente redding van Lufthansa, de moedermaatschappij van Brussels Airlines, vormt dus wellicht een soort precedent. Berlijn besliste in juni 9 miljard euro in de Duitse luchtvaartmaatschappij te pompen om haar overeind te houden.

We spreken over misschien enkele tientallen gevallen
Peter Altmaier
Duits minister van Economie

Altmaier: 'We spreken over misschien enkele tientallen gevallen. In dit heel beperkt aantal gevallen zullen we de mogelijkheden gebruiken van het economisch stabilisatiefonds, zoals het nemen van een participatie waar dat gepast is.'

Strategisch belangrijk

De regering steunt ook strategisch belangrijke bedrijven. Ze investeerde 300 miljoen in vaccinproducent CureVac dat een coronavaccin ontwikkelt. De Amerikaanse regering probeerde eerder dit jaar CureVac over te nemen.

Altmaier onderstreept dat de regering zich niet zal verzetten tegen afdankingen. Lufthansa deelde deze week mee dat het 20 procent van de managementfuncties en 1.000 administratieve banen zal schrappen.

Intussen blijft het wachten op een akkoord over steun voor Brussels Airlines. Het was de bedoeling deze week een oplossing te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud