Duur pond speelt Eurostar parten

Eurotunnel, waarvan Eurostar de belangrijkste klant is, stond de voorbije maanden vooral in het nieuws door de asielzoekers. ©REUTERS

Eurostar, de spoorwegmaatschappij die hst-diensten aanbiedt tussen Londen en het vasteland, vervoerde meer passagiers tijdens het derde kwartaal. De inkomsten hadden last van de prijzige Britse munt.

Het goede nieuws van Eurostar is dat het aantal passagiers dat gebruik maakte van de hst, met 2 procent steeg tot 2,87 miljoen. Dat is in niet onbelangrijke mate te danken aan de lancering van nieuwe bestemmingen in Frankrijk, met name Lyon, Avignon en Marseille, waarvoor tot nu 115.000 tickets werden verkocht. Mede daardoor kende Eurostar zijn beste juli-maand ooit. De hst-dienst trekt ook steeds meer zakelijke reizigers aan, een trend uit het eerste halfjaar die zich doorzette in het derde kwartaal met een groei van 7 procent.

Minder leuk voor Eurostar was dat het dure pond blijft wegen op de omzet. In het derde kwartaal steeg de wisselkoers met ruim tien procent tegenover een jaar eerder. De omzet daalde als gevolg daarvan met 5 procent, van 211 naar 200 miljoen pond. Bij onveranderde wisselkoersen zou de omzet stabiel gebleven zijn, wat hoe dan ook wijst op prijsdruk aangezien er wel meer klanten waren. Eurostar geeft geen informatie over zijn operationeel of nettoresultaat.

Eind dit jaar komen de eerste van 17 bij Siemens bestelde e320-treinen in dienst. De laatste tests zijn aan de gang. Ze kunnen 20 procent meer reizigers vervoeren dan de bestaande e300-treinen van Franse makelij (Alstom), die plaats hebben voor 750 passagiers en een maximumsnelheid van 300 km/u halen. De nieuwe treinen zijn 20 km/u sneller. De 'oude' treinen - die sinds 1994 rijden - blijven grotendeels in dienst, maar krijgen een complete opknapbeurt.

De NMBS heeft een belang van 5 procent in de spoorwegmaatschappij Eurostar, de SNCF controleert 55 procent, de overige aandelen zitten in handen van twee investeringsfondsen. Tot 2017 ontvangt de Belgische spoorwegmaatschappij een gegarandeerd dividend van circa 5 miljoen euro van Eurostar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud