Einde spoorstaking in Antwerpse haven

Geert Pauwels, CEO NMBS Logistics: 'We zullen nu trachten het vertrouwen van de klanten weer te herstellen' - foto Dirk Waem

De staking van spoorarbeiders in de Antwerpse haven is voorbij. Zo'n 24 werknemers van het NMBS-depot Antwerpen-Noord hadden voor de tweede dag op rij een aantal sporen bezet. Daardoor was zowel binnenkomend als buitengaand goederenspoorverkeer onmogelijk.

'De directie van NMBS Logistics heeft net opnieuw constructieve gesprekken gevoerd met de vakbonden. De staking is ten einde en de activiteit wordt zo snel mogelijk hernomen', dat meldde de goederendochter van de NMBS kort na 15u in een persbericht. Vanmorgen blokkeerde opnieuw een 20-tal actievoerders de sporen waardoor het spoorgoederenverkeer in de Antwerpse haven zo goed als onmogelijk was.

'Hoewel de eisen niet rechtstreeks tegen de onderneming gericht waren, heeft NMBS Logistics nog een aantal extra garanties gegeven dat er geen bijkomende aanwervingen gedaan worden van treinbestuurders op de markt, zolang de NMBS Technics voldoende treinbestuurders kan bieden', klinkt het. NMBS Logistics heeft eigen treinbestuurders maar 'huurt' de meeste van moederbedrijf NMBS.

De staking draaide rond het behoud van de statutaire voordelen die werknemers van NMBS Freight Services en NMBS Technics zouden verliezen wanneer zij in dienst zouden treden bij NMBS Logistics, een autonoom dochterbedrijf van de NMBS. Het overstappen gebeurt op vrijwillige basis, maar de meeste bestuurders zijn niet geneigd de stap te zetten omdat ze dan flexibeler moeten werken.

De vakbonden zouden de kwestie woensdag mee aankaarten tijdens een eerder gepland overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS). Dat gesprek gaat vooral over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep. Die bestaat vandaag uit drie maatschappijen (Holding, Infrabel en NMBS). De minister wil die reduceren tot twee, de vakbonden verkiezen een geïntegreerde maatschappij.

Op hun eisen wat die structuur betreft kracht bij te zetten hebben de bonden voor 3 oktober een 24-urenstaking afgekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud