Elf uur file per werkdag voor Kennedytunnel

©Wim Kempenaers

De gemiddelde filedruk in Vlaanderen is vorig jaar gedaald, maar aan knelpunten zoals de Kennedytunnel nam de fileduur wel nog toe.

Op de E17 naar Antwerpen stond aan de Kennedytunnel gemiddeld elf uur file per werkdag in 2018, zo blijkt uit het Jaarrapport Verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum.

De cijfers leren dat het autoverkeer op de Vlaamse snelwegen vorig jaar gestegen is met +0,4% op weekdagen en zelfs met 2,3% tijdens het weekend, maar dat de filezwaarte (de combinatie van de lengte en de duur van de file) toch is afgenomen.

Vooral de ochtendspitsen werden iets draaglijker. Daar daalde de filedruk met zes procent tot gemiddeld 150 kilometer. Rond Brussel daalde de ochtendlijke filedruk zelfs met tien procent. Op de E19 Antwerpen-Brussel nam de ochtendspits met 22 procent af, en op de aansluiting met de Ring rond Brussel in Machelen daalde de fileduur met gemiddeld een kwartier per dag.

UW EIGEN FILERAPPORT

Ontdek via deze link hoeveel u vorig jaar in de file stond en wat uw alternatieven zijn

De avondfiles bleven op hetzelfde niveau als in 2017, maar de ochtendfiles namen af met gemiddeld -6%. De ochtendspits verliep vorig jaar zowat overal vlotter: zelfs rond Antwerpen (-5%) en rond Brussel (-10%) namen de ochtendfiles af. Vooral in de tweede jaarhelft (van juni tot december) was er een daling. Op werkdagen stond er tijdens de ochtendspits gemiddeld 150 km file: dat is 8 km minder dan in het 2017.

Knelpunten

Volgens het Verkeerscentrum is de daling van de filezwaarte een correctie voor het uitzonderlijke filejaar 2017. De structurele verzadiging neemt evenwel niet af. Dat blijkt uit het feit dat de fileduur op de grote knelpunten bleef toenemen.

Op de Antwerpse buitenring, aan de aansluiting met de E19, kwamen er 30 minuten bij tot gemiddeld 220 minuten file per dag. Voor de Kennedytunnel richting Nederland staat nu 11 uur file op een gemiddelde werkdag.

Ook rond Brussel bleven de bekende pijnpunten bestaan. Zo liep de fileduur op de Brusselse binnenring ter hoogte van Groot-Bijgaarden op met een half uur tot gemiddeld 510 minuten (8,5 uur) file per dag.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) tonen de cijfers aan dat zijn beleid om de grote knelpunten aan te pakken het juiste is. ‘Rond Antwerpen zijn de Oosterweelwerken opgestart en rond Brussel staan de Werken aan de Ring in de steigers.’

Bereken uw eigen filetijd op www.tijd.be/filerapport

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud