Advertentie

EU viseert financiering Belgische spoorwegen

©BELGA

De Europese Commissie heeft donderdag formeel uitleg gevraagd aan België over de manier waarop overheidsgeld wordt besteed aan de spoorwegen. Europa wil zo te weten komen of geen geld wordt doorgesluisd naar andere transportdiensten, wat verboden is.

De Europese Unie vaardigde in 2012 een richtlijn uit, die bepaalt dat lidstaten volledige transparantie moeten verschaffen over de manier waarop overheidsgeld wordt besteed aan spoordiensten. België had zich tot dusver nog niet geschikt naar die regel.

'Een transparante boekhouding is de enige manier om te weten hoe de overheidsfondsen worden besteed en of ze worden gebruikt op andere manieren dan voorzien', zegt de Commissie in een persbericht.

'Nu die transparantie ontbreekt, kan het niet uitgesloten worden dat het geld, bestemd voor de uitbating van passagiersvervoer als publieke dienst, gebruikt wordt om andere transportdiensten te subsidiëren', gaat het nog verder. 

Het gaat hier nu nog om een vraag om verduidelijking. De Belgische regering heeft nu 2 maanden om zijn standpunt te verduidelijken of verdedigen. Indien de Commissie dan nog niet tevreden is met het antwoord, kan het België voor het Europese Hof van Justitie slepen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud