Euronav casht stevig op drie supertankers

©kris van hamme

Met de oudejaarsdeal geeft de olietankerrederij opnieuw blijk van een neus voor timing, in een notoir volatiele sector.

Bij Euronav zitten ze nooit stil met oud en nieuw. Twee jaar geleden beklonk de olietankerrederij vlak voor kerst de overname van het Amerikaanse Gener8, nu verkocht Euronav met oudjaar drie supertankers. Het gaat om de Nautica, Nectar en Noble, drie schepen uit 2008. 

Koper is het Chinese Taiping & Sinopec Financial Leasing. Dat betaalt 126 miljoen dollar, goed voor een meerwaarde van 23 miljoen dollar en - na terugbetaling van schulden - 67 miljoen vrije kasstroom.

We kunnen de vrijgemaakte cash nu in jongere tonnage recycleren.
Hugo De Stoop
CEO Euronav

Euronav leaset de drie schepen meteen voor 4,5 jaar terug bij de Chinezen. Dat gebeurt tegen de huidige markttarieven, een 'bareboatcharter' in het sectorjargon. 

Crisis

Euronav geeft zo eens te meer blijk een neus voor timing te hebben. De olietankerrederij maakte de voorbije jaren van de zware crisis die de sector door extreem lage tankertarieven doormaakte een deugd, door goedkoop geld bij te tanken en tegen interessante prijzen zijn vloot een drastische verjongingskuur te geven. Het Belgische bedrijf groeide door de deal met Gener8 uit tot wereldmarktleider.

Die verjongingskuur is ook een belangrijke factor bij de huidige deal, geeft CEO Hugo De Stoop aan. 'We verzekeren een uitstekende prijs voor de schepen, terwijl we de vrijgemaakte cash in jongere tonnage kunnen recycleren. Tezelfdertijd behouden we via de lease onze positie op een markt die volgens ons in de vroege fase van een duurzame opwaartse cyclus zit.'

Een jonge vloot is beter gewapend voor de nieuwe, strengere milieuvoorschriften die vanaf 2020 voor de sector gelden. De strengere normen zullen ertoe leiden dat veel oudere schepen naar de schroothoop moeten, wat de jarenlange overcapaciteit in de sector kan milderen. 

Die verwachting stuwde de olietankertarieven na jaren miserie afgelopen najaar fors hoger (zie grafiek). De beurskoers van Euronav volgde: het aandeel bood zijn aandeelhouders een rendement van 78 procent over 2019

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud