Advertentie

Euronav geeft nog eens pak nieuwe aandelen uit

©BELGA

De tankerrederij Euronav heeft opnieuw nieuwe aandelen uitgegeven, dit keer 9,5 miljoen stuks. De kapitaalverhoging gebeurt naar aanleiding van de conversie van de laatste 30 eeuwigdurende converteerbare preferente effecten.

Daardoor werd het kapitaal met 75 miljoen dollar verhoogd. Euronav had eerder deze week al laten weten dat de ‘perpetuals’ zouden geconverteerd worden. Daarbij werden dus 9.459.283 nieuwe aandelen uitgegeven. Het totale aantal uitstaande aandelen Euronav stijgt zo tot 159,2 miljoen.

In december 2013 haalde Euronav 150 miljoen dollar op met een private plaatsing van eeuwigdurende converteerbare preferente effecten. Dat geld was toen bedoeld om de balans te versterken en beter gewapend te zijn voor grote overnames. In januari vond dan de grote Maersk-deal plaats.

De perpetuals konden zowel door de houders als door de uitgever geconverteerd worden. Euronav had immers de optie voorzien om de houders van de effecten te verplichten de ‘perpetuals’ in te brengen – en dus te converteren in aandelen - als aan twee voorwaarden zou zijn voldaan: het aandeel moest over een bepaalde periode een bepaalde beurskoers overschrijden en de aandelen moesten in New York noteren.

Aan beide voorwaarden is intussen voldaan. Sinds een week noteert Euronav ook op de New York Stock Exchange en de koers is dankzij de verbeterde tankermarkt ook voldoende gestegen.

Een eerste conversie van perpetuals ter waarde van 75 miljoen dollar gebeurde al in februari vorig jaar op verzoek van de houders. ‘Zij wilden toen over een meer liquide instrument beschikken, met name aandelen’, legt CFO Hugo De Stoop uit. Nu maakt Euronav gebruik van de conversie-optie ‘omdat wij de intrest niet willen betalen’. Aan de perpetuals hing tot eind 2018 een rentevoet van 6 procent vast.

Aandeelhouders van Euronav hoeven voorlopig geen verdere verwatering vrezen. Die kan er pas komen bij een volgende deal, als die met aandelen zou gefinancierd worden. Momenteel geldt echter een lock-up-periode van drie maanden, in het kader van de dubbele notering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud