Europees akkoord over lagere uitstootnorm voor vrachtwagens

©BELGA

Nieuwe vrachtwagens moeten tegen 2025 15 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019. Tegen 2030 moet dat 30 procent zijn.

De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie kwamen dat overeen na lang onderhandelen. Het Europees Parlement stemde in november al voor een reductie met 20 procent in 2025 en 35 procent in 2030, maar de lidstaten wilden niet zo ver gaan. De Europese Commissie komt over drie jaar met voorstellen voor de doelstellingen na 2030.

Het is de eerste keer dat Europa beperkingen oplegt aan de uitstoot van broeikasgassen bij vrachtwagens. Het gaat om vier categorie├źn vrachtwagens die samen 70 procent van alle zware trucks voor de lange afstand dekken. Ook bussen vallen onder de nieuwe norm.

Fabrikanten

Er komt ook een systeem om fabrikanten te stimuleren vrachtwagens met geen of een heel lage CO2-uitstoot op de markt te brengen.

Vrachtwagens, bussen en touringcars zorgen voor 6 procent van de totale Europese CO2-uitstoot. Landen als China, Canada, Japan en de VS kennen al uitstootnormen voor vrachtwagens.

Het akkoord moet nog de finale zegen krijgen van de lidstaten en van het voltallige parlement, maar dat is in principe een formaliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud