Eurostar en Thalys willen fuseren

©REUTERS

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft plannen om haar filialen Eurostar en Thalys samen te voegen onder één dak. De NMBS heeft een aandeel in beide hst-operatoren.

De fusie zou binnen anderhalf tot twee jaar een feit kunnen zijn, heeft SNCF-topman Guillaume Pepy vrijdag gezegd. We willen een Europees bedrijf oprichten dat de concurrentie kan aangaan met de wagen en het vliegtuig, was bij de SNCF nog te horen. Het project krijgt de naam Green Speed en wordt binnenkort voorgelegd aan het personeel en de raden van de bestuur van beide maatschappijen. Eurostar heeft zijn hoofdzetel in Londen. Thalys in Brussel. Waar de nieuwe hoofdzetel komt, is nog niet duidelijk. Ook de nieuwe naam is nog onderwerp van discussie.

Eurostar is voor 55 procent in handen van de Franse spoorwegen. De andere aandeelhouders zijn de Cassis de dépôt et placement de Québec, dat 30 procent heeft, en het Britse fonds Hermes Infrastructure. De Belgische spoorwegen hebben een aandeel van 5 procent. Eurostar verbindt Londen met Parijs, Brussel en Amsterdam en vervoerde vorig jaar 11 miljoen passagiers, goed voor een omzet van 1,15 miljard euro.

Thalys is voor 60 procent in handen van de Franse spoorwegen. De andere 40 procent is eigendom van de NMBS. Thalys vervoerde vorig jaar 7,5 miljoen passagiers tussen Frankrijk, België, Duitsland en Nederland en boekte vorig jaar een omzet van 527 miljoen euro.

Met het gecombineerde Eurostar- en Thalysnet willen de Franse spoorwegen het aantal passagiers tegen 2030 doen toenemen van 18,5 miljoen vandaag tot bijna 30 miljoen per jaar. De NMBS zou in het nieuwe fusiebedrijf een belang van iets meer dan 18 procent krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud