Advertentie
Advertentie

Ever Given eindelijk in haven van Rotterdam

De Ever Given bij zijn vertrek uit het Suezkanaal. ©REUTERS

Het containerschip blokkeerde in maart bijna een week het Suezkanaal en veroorzaakte daarmee een ongeziene verstoring van de internationale scheepvaart.

Het containerschip Ever Given, dat in maart bijna een week het Suezkanaal blokkeerde en daarna ongeveer 100 dagen door Egypte werd vastgehouden, is eindelijk veilig aangekomen in Rotterdam, waarnaar het vanuit China op weg was.

Het 400 meter lange schip zal in de grootste haven van Europa tot begin augustus blijven. Zo lang duurt het om de lading te lossen. Daarna gaat het terug naar Felixstowe in Engeland.

 Het reusachtige schip met een capaciteit van 200.000 ton kwam op 23 maart vast te zitten op de cruciale waterweg, met een grote verstoring van de wereldwijde scheepvaart en inkomstenderving voor Egypte tot gevolg.

In totaal werden 422 schepen met een gezamenlijke lading van 26 miljoen ton geblokkeerd.

Door de stranding van de Ever Given in het zuidelijke deel van het Suezkanaal bleef de doorgang van de belangrijke vaarroute tussen Europa en Azië zes dagen dicht. Het schip kwam op een bepaald moment volledig dwars te liggen in het kanaal als gevolg van forse windstoten. De Nederlandse bergingsfirma Boskalis kon de Ever Given uiteindelijk vlot trekken.

De dagenlange blokkering van het Suezkanaal veroorzaakte grote economische schade. Dagelijks passeren gemiddeld 51 zeeschepen met voor meer dan 8 miljard euro goederen aan boord door het kanaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud