Ex-CEO Foerster nieuwe voorzitter Brussels Airlines

©Dieter Telemans

Christina Foerster, tot vorig jaar CEO van Brussels Airlines, wordt de nieuwe covoorzitter van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Dat heeft de raad van bestuur van Brussels Airlines vrijdag beslist, meldt De Standaard en het wordt bevestigd aan De Tijd.

De Duitse manager Christina Foerster werd in 2018 CEO van Brussels Airlines. Eind vorig jaar stapte de vertrouwelinge van Lufthansa-topman Carsten Spohr verrassend op voor een topfunctie bij het Duitse moederhuis. Foerster kreeg de verantwoordelijkheid voor de nieuwe afdeling Customer & Corporate Responsibility. Als CEO van Brussels Airlines werd ze opgevolgd door Dieter Vranckx, die het bedrijf door de coronacrisis moet loodsen.

De aanstelling van Foerster tot voorzitter sijpelde begin maart al door. Jan Smets, tot vorig jaar gouverneur van de Nationale Bank van België, en Foerster zouden in mei op de algemene vergadering graaf Etienne Davignon en Lufthansa-topmanager Thorsten Dirks vervangen als covoorzitters.

De coronacrisis doorkruiste die timing. Etienne Davignon moest in april vervroegd plaatsruimen voor Jan Smets na enkele slechtgevallen uitspraken in La Libre Belgique. Dirks bleef aan, maar kondigde vorige week zijn vertrek bij Lufthansa aan.

Impopulair

In België zal niemand treuren om het afscheid van Dirks. De voormalige CEO van Eurowings was in België bijzonder impopulair. Enkele jaren geleden verplichtte Lufthansa zijn Belgische dochter te integreren in de lagekostenmaatschappij Eurowings, wat faliekant afliep. Dat Lufthansa de manager, die alle Belgen tegen zich in het harnas had gejaagd, als covoorzitter handhaafde, ervoer de Belgische zijde als een provocatie.

Met Dirks' vertrek verdwijnt opnieuw een struikelblok voor de redding van Brussels Airlines, waarvoor Lufthansa de federale regering 290 à 390 miljoen euro vraagt. Het gebrek aan vertrouwen tussen de Belgische onderhandelaars en de Duitse hoofdonderhandelaar Dirks was een van de redenen waarom de reddingsgesprekken na ruim drie maanden nog altijd niet rond zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud