Advertentie

Exmar bestelt tweede drijvende LNG-fabriek

Een artist's impression van de eerste drijvende LNG-fabriek, die voor de Colombiaanse kust zal gestationeerd worden ©Foto Exmar

Exmar, de gastankerrederij die voor de helft in handen is van Nicolas Saverys, heeft een tweede drijvende LNG-fabriek besteld bij Wison Offshore & Marine. De oplevering is gepland in 2017.

De Amerikaanse Wison-groep bouwt momenteel op zijn werf in Nantong (China) een eerste FLNG (floating LNG liquefaction unit). Op zo’n drijvende fabriek wordt aardgas sterk afgekoeld zodat het vloeibaar wordt en veel compacter kan worden vervoerd. De eerste FLNG werd in het voorjaar van 2012 besteld en is bestemd voor een aardgasexportproject van Pacific Rubiales Energy. De barge zal voor de Colombiaanse kust gestationeerd worden in de Caraïbische Zee en ongeveer 0,5 miljoen ton LNG per jaar produceren en een opslagcapaciteit hebben van 14.000 m³ LNG. De oplevering van de FLNG, die zo'n 350 miljoen dollar kost, is voorzien in de tweede helft van 2015. 

Nu bestelt Exmar dus een tweede FLNG die iets groter is: de vloeibaarmakingscapaciteit zal 0,6 miljoen ton LNG bedragen en de LNG-opslagcapaciteit 20.000 m³. Ook deze barge zal gebouwd worden op de scheepswerf in Nantong. Naast deze tweede FLNG heeft Exmar ook opties verkregen voor twee bijkomende FLNG’s.

Voor welk project de tweede FLNG is bestemd, is niet duidelijk. Daarover geeft Exmar geen concrete informatie in het persbericht. CEO Nicolas Saverys zegt wel dat de lagere olie- en gasprijzen ‘de vraag naar kostenefficiënte en snelle FLNG-oplossingen’ verder zullen doen toenemen, ten nadele van LNG-fabrieken aan land. Hij voegt er ook aan toe dat Exmar momenteel aan liefst zeven FLNG-projecten werkt.

Over twee projecten gaf Exmar eerder al concrete informatie: een project in British Columbia (Canada) en een tweede project met Rubiales, dit keer voor de ontginning van een offshore gasveld dat ten noorden van Peru is ontdekt. 

Maar het is ook mogelijk dat Exmar met deze bestelling gewoon voorloopt op een contract dat nog niet helemaal rond is of gewoon een speculatieve order plaatst. ‘Het management van Exmar is ervan overtuigd dat de vennootschap met dit tweede FLNG-contract goed geplaatst is om in de komende jaren een belangrijke rol te spelen in de verdere ontwikkeling van LNG-infrastructuur voor haar klanten en partners’, klinkt het heel algemeen in het persbericht.

Bij de Antwerpse rederij was maandagavond niemand meer bereikbaar voor commentaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud