Exmar: 'Bod op Colombiaanse partner goede zaak'

De Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek ©rv

Pacific Rubiales Energy kreunt onder een zware schuldenlast en moest in januari een Colombiaans aardgasproject met partner Exmar uitstellen. Als het tot een overname komt, krijgt Exmar een financieel veel gezondere partner en vergroot de kans op werk voor 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek.

Het Mexicaanse conglomeraat Alfa SAB brengt, in tandem met het energiefonds Harbour Energy, een bod van 2,1 miljard Canadese dollar (1,55 miljard euro) uit op Pacific Rubiales Energy (PRE). Alfa bezit momenteel al 18,95 procent van de aandelen van het Canadese energiebedrijf en er waren al een tijdje geruchten over een mogelijke overnamepoging. PRE is de grootste private olie- en gasproducent van Latijns-Amerika en is ook in België geen onbekende. 

PRE is immers de partner van de aardgasrederij Exmar voor de ontwikkeling van drijvende LNG-fabrieken. Maar eind januari kondigde PRE aan een groot Colombiaanse aardgasproject uit te stellen. De groep dreigt door de gedecimeerde olieprijs onder de zware schuldenlast te bezwijken. Het aandeel Exmar incasseerde toen een klap.

Eind april liet Exmar weten dat de oplevering van de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, nu pas voor begin 2016 voorzien is. Intussen wordt ijverig een project gezocht waarvoor de fabriek zou kunnen worden ingezet.

Alfa biedt nu 6,50 dollar per aandeel PRE. Dat is ruim het dubbele van het dieptepunt van de beurskoers in 2015 - 2,59 dollar - maar ruim onder de recordnotering van 14,32 dollar in 2014.

Risico

'Dit is zeker een positieve evolutie voor Exmar', reageert financieel directeur Miguel de Potter. 'We waren aan het spreken met een bedrijf met een double B kredietrating en zouden nu een partner met single A krijgen.' Alfa is bovendien een veel grotere en financieel solidere groep dan PRE. Het conglomeraat heeft een marktkapitalisatie van meer dan 11 miljard dollar en tekende vorig jaar voor een omzet van ruim 17 miljard dollar. 'Het risico op een mogelijke default dat Exmar had ten opzichte van PRE is nu sterk verminderd.'

Volgens De Potter zouden Alfa en Harbour Energy alles overnemen, ook het contract met Exmar betreffende de Caribbean FLNG. 'Dat maakt deel uit van het bod.' Dankzij Alfa zou het spectrum van gasvelden waar de drijvende LNG-fabriek zou kunnen worden ingezet, zich sterk verbreden, omdat het concern zelf belangen heeft in een aantal gasvelden in Mexico. De kans wordt met andere woorden groter dat er tijdig - voor de oplevering begin 2016 - tewerkstelling wordt gevonden voor de Caribbean FLNG. Concreet zou het dan gaan om een project waarbij aardgas wordt geëxporteerd en vloeibaar moet worden gemaakt voor verscheping.

Vergunningen

Exmar maakt eind vorige week bekend dat de oplevering van de Caribbean FLNG is uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2016. 'De oplevering is een klein beetje uitgesteld. In plaats van november/december zal het januari/februari worden', legt de Potter uit. De 'commissioning procedures' in China, die inhouden dat Exmar nagaat of alles goed functioneert, nemen meer tijd in beslag omdat er meer vergunningen moeten worden uitgereikt door de Chinese overheid.

Exmar zit samen met PRE nog in een tweede project, een hervergassingsplatform dat eveneens in China in aanbouw is. Ook dit project zouden Alfa en Harbour Energy overnemen. De Potter maakt zich hierover echter niet zoveel zorgen. 'Het is de bedoeling tegen eind 2015 een contract te tekenen', zegt hij. Meer informatie wil hij daarover niet kwijt.

De twee groepen die een bod hebben uitgebracht op PRE, zijn niet de eerste de beste. Het veelzijdige Mexicaanse conglomeraat Alfa is 's werelds grootste producent van aluminium onderdelen voor automotoren, maar staat ook sterk in vleeswaren, petrochemie en telecommunicatie. Harbour Energy is een samenwerking tussen de Hongkongse Noble Group en de Amerikaanse investeringsgroep EIG Global Energy Partners, en legt zich toe op het beheer van energieprojecten (winning, logistiek en aanvoer)..

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud