Exmar boekt minder winst dan eerst gedacht

De Caribbean FLNG is bijna afgewerkt. ©rv

De Belgische gastankerrderij Exmar boekte vorig jaar 68,2 miljoen dollar nettowinst, dat is 8,7 miljoen minder dan eerst werd aangekondigd.

Volgens de directie is het verschil tussen het voorlopige resultaat dat einde januari werd bekendgemaakt en het definitieve cijfer vooral toe te schrijven aan 'kosten die gemaakt werden voor de financiering van projecten alsook aan de kosten die werden gemaakt voor de MLP', de geplande IPO'.

'Wegens de onzekere timing van de beursgang van Exmar Energy Partners heeft de raad van bestuur beslist die  kosten in het boekjaar 2014 op te nemen', aldus CFO Miguel De Potter.

Als gevolg van die twee factoren staat er dus een geconsolideerd nettoresultaat (IFRS) in de boeken van 68,2 miljoen dollar in plaats van 76,9 miljoen. De ebitda gaat van een winst van 2,0 miljoen naar een verlies van 8,2 miljoen en de ebit (bedrijfsresultaat) van een verlies van 6,5 naar een tekort van 15,9 miljoen. De nettowinst per aandeel bedraagt uiteindeliljk geen 1,35 dollar, maar 1,20 dollar.

De raad stelt een brutodividend voor van 0,50 dollar, dat is 40 cent minder dan over het boekjaar 2013, 'maar 60 cent van die 0,90 dollar was toen uitzonderlijk door de verkoop van een aantal schepen', legt De Potter uit.

In een toelichting zegt Exmar verder dat partner Pacific Rubiales zoals contractueel bepaald het platform Caribbean FLNG (vloeibaar aardgas) in gebruik zal nemen voor een termijn van 15 jaar. De bouw van dat platform is voor 95 procent klaar, in de zomer zou het in bedrijf gesteld worden in China, vlakbij de werf waar het platform gebouwd wordt, het project in Colombia gaat niet door.

'De financiering van de laatste schijf is op de goede weg', vermeldt het bericht.  'Exmar verwcht de eerste dagelijkse betalingen van Pacific Rubiales te ontvangen in de loop van het vierde kwartaal van 2015'. Volgens CFO De Potter gaat het om 45 miljoen dollar per jaar.

Wat de offshore-activiteiten betreft lichtte Exmar in februari haar aankoopoptie op de Otto 5 en wijzigde vervolgens de naam van het platform in Wariboko. Het verhuurcontract met Total E&P Nigeria werd verlengd tot mei 2017, zo staat in de mededeling.

Wat de LPG-markt betreft klinkt Exmar erg optimistisch. 'De tarieven voor de zeer grote gastankers (VLGC's) overstegen opnieuw de verwachtingen in de eerste maanden van 2015, de middelgrote tankers (Midsize) volgen een gelijkaardige trend'. Voor de schepen met druktanks blijven de tarieven onder druk, daar verwacht Exmar pas volgend jaar een heropleving.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud