Exmar duikt opnieuw in het rood

De Tango FNLG (voorheen de Carribean FNLG) heeft begin vorig jaar na lang zoeken een nieuwe huurder gevonden. ©Exmar

Ondanks een stijging van de operationele winst ging de Antwerpse gastankerrederij Exmar vorig jaar netto opnieuw fors in het rood.

De gastankerrederij Exmar kruipt voorzichtig uit het dal. Het maritieme bedrijf van CEO en hoofdaandeelhouder Nicolas Saverys boekte vorig jaar een omzet van 225 miljoen dollar (204 miljoen euro), een derde meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) ging 12 miljoen dollar omhoog tot 34,4 miljoen dollar. 

Die stijging komt deels door de inkomsten die Exmar haalt uit de verhuur van zijn drijvende hervergassingsfabriek FSRU. Exmar sloot daarover vorig jaar een akkoord met de grondstoffentrader Gunvor, al doet die nog altijd moeilijk over de financieringsdocumentatie.

Bovendien verdient Exmar sinds enkele maanden aan de verhuur van zijn drijvende gasfabriek Caribbean FLNG, intussen omgedoopt tot Tango FLNG. Na lang zoeken vond Exmar daarvoor begin 2019 eindelijk een nieuwe huurder. De Tango leverde intussen al vier scheepsladingen LNG.

Gebouwen

Een groot deel van het gestegen bedrijfsresultaat dankt Exmar evenwel aan een vastgoedoperatie. Het bedrijf verdiende 19,2 miljoen euro aan de verkoop van zijn 50 procent-belang in Reslea, de eigenaar van de kantoorgebouwen in Antwerpen. CMB, het bedrijf van Marc Saverys en zijn zonen, nam het belang van zijn broer Nicolas over.

Door de zware rentelasten op de schuld ging Exmar netto niettemin in het rood. Het bedrijf boekte een geconsolideerd verlies van 13,2 miljoen euro, wat iets beter is dan de 16 miljoen euro verlies van 2018.

13,2 miljoen
Exmar
Exmar boekte vorig jaar een geconsolideerd nettoverlies van 13,2 miljoen euro.

Exmar toont zich zelfzeker voor de toekomst omdat zijn liquiditeitspositie is verbeterd. Zo heeft de Bank of China vorige maand eindelijk een waarborg van 40 miljoen euro vrijgegeven. Bovendien ging het bedrijf in mei een nieuwe obligatielening van 650 miljoen Noorse Kronen aan, weliswaar tegen een erg hoge rente. Dankzij de inkomsten gegeneerd uit de Tango FLNG en de FSRU zal het bedrijf daarom eind dit jaar naar eigen zeggen aan alle convenanten voldoen. 

Net als vorig jaar keert Exmar geen dividend uit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud