Advertentie

Exmar gered door verbrekingsvergoeding

De Tango van Exmar in betere tijden in Argentinië. ©Exmar

De Belgische gastankerrederij Exmar boekte de eerste negen maanden dubbel zo veel winst als vorig jaar. Dat is te danken aan een hoge verbrekingsvergoeding van een contract.

Exmar boekte over de eerste negen maanden 41,3 miljoen dollar bedrijfswinst. Dat is bijna dubbel zoveel als de eerste negen maanden van vorig jaar. De forse stijging is een gevolg van de 56,8 miljoen dollar die de gastankerrederij van Nicolas Saverys incasseerde van de energietrader Gunvor omdat die zijn charterovereenkomst voor de huur van de FSRU S188 - een vlottend opslag- en hergassingsplatform voor lng - in mei van dit jaar vroegtijdig opzegde.

In het derde kwartaal boekte de scheepvaartafdeling van Exmar 4,4 miljoen dollar winst, maar de divisie Infrastructuur, die onder meer de vlottende lng-platformen uitbaat, boekte 7,4 miljoen dollar verlies. Ook de afdeling Diensten, die aan scheepsmanagement doet, ging 1,6 miljoen dollar in het rood. Een van de redenen was de beëindiging van een contract met de vroegere partner Excelerate Energy.

41,3 miljoen
dollar
Exmar boekte over de eerste negen maanden 41,3 miljoen dollar bedrijfswinst.

Exmar zegt dat de tarieven voor de verhuur van de grote VLGC-tankers momenteel rond break-even draaien. De kleinere lpg-schepen zijn winstgevender.

Exmar is nog altijd op zoek naar nieuwe opdrachten voor zijn hervergassingsbarge FSRU, maar ook voor zijn drijvende lng-fabriek Tango FLNG, waarvan de energiegroep YPF in 2020 het chartercontract verbrak. Ook voor de Tango kreeg Exmar een behoorlijke verbrekingsvergoeding.

Volgens Exmar is er grote belangstelling voor de huur van de Tango door de hoge olie- en gasprijzen en zijn gesprekken aan de gang met verschillende partijen. Ook voor de verhuur van de FSRU lopen 'technische en commerciële besprekingen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud