Exmar keldert na wanbetaling Argentijnse klant

De Argentijnse gasreus YPF betaalt al sinds maart geen huur meer voor de drijvende LNG-fabriek van Exmar.

De aardgasrederij Exmar krijgt een mokerslag op de beurs nu zijn belangrijkste klant, een Argentijnse energiereus, zijn rekeningen niet kan of wil betalen.

Force majeure. Hoe mooi dat in het Frans mag klinken, voor Exmar  draait het uit op een regelrechte nachtmerrie. De belangrijkste klant van de gasvervoerder, de Argentijnse energiereus YPF, heeft al sinds midden maart niet meer betaald voor geleverde diensten.

Het energiebedrijf roept overmacht in en zegt dat het door de coronapandemie zijn verplichtingen niet kan nakomen. Daaronder valt ook de betaling van facturen voor de geleverde diensten vanaf medio maart.

YPF, een bedrijf dat voor de helft in handen is van de Argentijnse overheid, is sinds 2018 de voornaamste huurder van Exmars drijvende LNG-fabriek Tango FLNG. YPF gebruikt het vaartuig om Argentijns schaliegas te exporteren. Het binnenhalen van het contract was een grote opluchting voor Exmar, dat met zijn schuldenberg dringend nood had aan financiële ademruimte.

De inkomsten van de Tango FLNG zijn cruciaal voor Exmar. In het eerste kwartaal brachten ze 36 procent (43 miljoen euro) van de totale brutobedrijfswinst (ebitda) aan.

'Het wegvallen van de inkomsten is zeer slecht nieuws', zegt analist Bart Cuypers van KBC Securities. 'De Argentijnse economie is zwaar getroffen en de exportvolumes voor schaliegas zijn er met 80 procent teruggevallen. Los van dit dispuut zal dat stevig druk zetten op de vrachttarieven'. De analist trekt zijn advies en koersdoel voor Exmar in tot er meer duidelijkheid is.

Exmar reageert dat het de ingeroepen 'force majeure' als onwettig beschouwt en dat het de beste opties bekijkt om zijn belangen te verdedigen. Los van de uitkomst van het dispuut met YPF zegt Exmar verschillende maatregelen te bekijken om zijn liquiditeitspositie te handhaven. De scheepvaartgroep onder controle van de redersfamilie Saverys zou het nog tot eind 2020 kunnen uitzingen. Daarna dreigt een financiële strop.

Beleggers zijn hoogst gealarmeerd. Het duurde een uur vooraleer er een koers voor Exmar gevormd kon worden. Het aandeel keldert met 38 procent naar 2,46 euro zijn laagste koers ooit (zie grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud