Advertentie
Advertentie

Exmar kent topkwartaal in LPG

Miguel de Potter, de CFO van Exmar ©Frank Toussaint

De gastankerrederij heeft een zeer degelijk derde kwartaal achter de rug, waarbij de LPG-vloot profiteerde van een sterke markt. De enige valse noot komt van het accomodatieplatform Kissama, dat enkele maanden werkloos was.

Exmar, voor de helft in handen van topman Nicolas Saverys, geeft in zijn persbericht geen aparte cijfers voor het derde kwartaal, maar met een beetje cijferwerk zijn die er wel uit te distilleren. De rederij realiseerde een omzet van 91 miljoen dollar, een bedrijfswinst van 16,9 miljoen dollar en een nettowinst van 9,7 miljoen dollar.

Het meest sprekende cijfer is de bedrijfswinst en die komt hoger uit dan analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities had verwacht. Hij rekende op 14,7 miljoen dollar.

Vooral de LPG-tankers leverden meer winst op dan verwacht: 9,1 miljoen dollar. Volgens financieel directeur Miguel de Potter kenden de LPG-activiteiten een van hun beste kwartalen ooit. In de sector van de grote gastankers (VLGC) bleven de tarieven hoog en ook de midsize markt bleef sterk. Alleen het segment van de kleine tankers met druktanks was zwakker, al lijkt de markt volgen Exmar stilaan op weg naar herstel.

De LNG-vloot droeg 9 miljoen dollar bij tot het bedrijfsresultaat. De LNG-tankers van Exmar varen onder langlopende tijdbevrachtingscontracten en waren in het derde kwartaal allemaal actief. Hun winstbijdrage is erg stabiel en schommelt doorgaans rond 8 à 10 miljoen dollar per kwartaal.

De winstbijdrage van de offshore-sector was 0,2 miljoen dollar negatief, en dat is gevoelig minder dan verwacht. De schuldige is de Kissama. Het huurcontract voor dat accomodatieplatform liep in juli af en de rest van het kwartaal zat de Kissama zonder werk. Vanaf eind oktober is de tewerkstelling weer voor 6 maanden verzekerd. Die periode kan mogelijk worden verlengd.

Over de industriële LNG-projecten van Exmar is er geen bijzonder nieuws. De oplevering van de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, wordt nog steeds in het eerste kwartaal van 2016 verwacht. Tegen het einde van het jaar hoopt Exmar de vergunning te krijgen voor het LNG-exportproject in Canada.

De bedrijfswinst over de eerste negen maanden komt uit op 49,7 miljoen dollar, merkelijk minder dan een jaar eerder (85,5 miljoen), maar toen had Exmar 34 miljoen dollar winst op de verkoop van vier schepen, aldus de Potter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud