Advertentie
Advertentie

Exmar moet op zoek naar nieuwe huurder voor hervergassingsfabriek

Gunvor heeft het chartercontract voor de FSRU van Exmar vroegtijdig verbroken.

Grondstoffentrader Gunvor heeft het chartercontract voor de drijvende hervergassingsvergassingsfabriek van Exmar verbroken. Exmar heeft daarvoor een vergoeding ontvangen.

Eind 2017 sloot Exmar , de Antwerpse specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, een charterovereenkomst voor zijn FSRU (floating storage and regasification unit). Die drijvende hervergassingsfabriek had Exmar op eigen initiatief laten bouwen, hopend op een boomende lng-markt. De gastankerrederij noemde aanvankelijk de ‘respectabele tegenpartij’ niet bij naam, maar al snel bleek dat het om Gunvor ging.

Het chartercontract met Gunvor ging midden 2018 van start en had een looptijd van tien jaar. De op Cyprus gevestigde grondstoffenhandelaar betaalde stipt de maandelijkse huur maar vond geen passende opdracht voor ‘FSRU S188’. Het tuig zou aanvankelijk in Bangladesh gepositioneerd worden, maar dat project ging niet door.

Advertentie

Arbitrage

Rond de FSRU brak in de herfst van 2019 een conflict uit tussen Exmar en Gunvor. Plannen rond een sale-en-leasebackoperatie met het Chinese CSSC gingen niet door, maar er vond wel een interne sale-en-leaseback plaats, zeg maar een verschuiving binnen Exmar. Gunvor deed daar moeilijk over en startte een arbitrageprocedure op.

Maandag raakte bekend dat het arbitragetribunaal ‘een gedeeltelijke definitieve uitspraak’ had gedaan die in het voordeel van Exmar uitdraaide.

Gunvor trok daarop zijn conclusies en vrijdag meldde Exmar in een persbericht dat Gunvor de charterovereenkomst voor de FSRU vroegtijdig had beëindigd. Ter compensatie heeft Exmar wel een beëindigingsvergoeding ontvangen die overeenstemt met twee jaar huur. Om welk bedrag het gaat, niet bekend gemaakt.

Exmar moet dus een nieuwe huurder zoeken voor de ‘FSRU S188’. Dat is een extra uitdaging want het bedrijf zit ook middenin een zoektocht naar een nieuwe opdracht voor zijn drijvende lng-fabriek Tango FLNG. Die zou voor lange tijd in Argentinië aardgas vloeibaar maken, maar de energiemaatschappij YPF verbrak vorig jaar het contract.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.