Exmar trapt Wall Street-IPO af

Nicolas Saverys, CEO van Exmar ©Photo News

Exmar geeft de aftrap voor zijn langverwachte notering op Wall Street. De aardgasrederij hoopt maximaal 125 miljoen dollar (98 miljoen euro) op te halen.

Tien maanden na de aankondiging en twee weken na zusterbedrijf Euronav lanceert Exmar zijn beursintroductie op Wall Street. De aardgasrederij diende bij beurswaakhond SEC een registratiedocument in, maar behalve dat Exmar maximaal 125 miljoen dollar (98 miljoen euro) hoopt op te halen worden beleggers daar niet héél veel wijzer van. Zo zijn de vakjes waar de intekenprijs en het aantal uitgegeven stuks moeten komen, nog niet ingevuld.

Wat we wel al weten, is dat de Amerikaanse Exmar-notering een flink stuk verschilt van die van Euronav. Terwijl de olietankerrederij nieuwe gewone aandelen uitgeeft, trekt Exmar onder de beursticker XMLP als 'master limited partnership' (MLP) naar Wall Street.

Een MLP is een populaire beursvorm in de kapitaalintensieve aardgassector en houdt het midden tussen een aandeel en een obligatie: het effect kan op de beurs verhandeld worden zoals een aandeel, maar biedt zoals een obligatie een vast rendement. Wie in het MLP belegt, belegt ook niet in het bedrijf Exmar zelf. Wel in de joint venture waarmee Exmar samen met partners Teekay en Excelerate Energy vier LNG-hervergassingsschepen en één klassieke LNG-tanker uitbaat.

Met de extra notering wil Exmar middelen ophalen om zijn ambitieuze plannen uit te voeren. Dat kon niet via de Brusselse beurs, die CEO Nicolas Saverys in een interview als een 'kindertuin' omschreef. Exmar bouwt onder meer op dit ogenblik aan 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek in Colombia

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud