Fernand Huts is tegen Saeftinghedok

Fernand Huts van Katoen Natie ©BELGA

Topman Fernand Huts van Katoen Natie is tegen de bouw van het Saeftinghedok, het nieuwe containerdok ter hoogte van Doel. 'Het mag niet worden gebouwd', zegt hij in een interview, 'want het zal voor een gigantisch verkeersinfarct zorgen.'

Topman Fernand Huts van Katoen Natie is gekant tegen de bouw van het Saeftinghedok op de Antwerpse Linkeroever. ‘Het nieuwe containerdok mag niet gebouwd worden. Het zal de Antwerpse haven, de stad Antwerpen en het Waasland ruïneren omdat het voor een gigantisch verkeersinfarct zal zorgen’.

Huts vreest voor de bereikbaarheid van zijn vestigingen op Linkeroever waar hij enkele honderden hectare magazijnen uitbaat. Volgens hem zal het nieuwe dok op zijn topbezetting, ver na de eventuele start van de bouw in 2021, 2.000 extra trucks per uur de weg opsturen. ‘Die kunnen er onmogelijk bij. Heel Vlaanderen zal stilstaan’.

Het verkeer op Linkeroever dreigt volgens hem al vanaf volgend jaar in de knoop te slaan als MSC, de grootste klant van de haven, zijn volledige containeroverslag - goed voor 4.000 trucks per dag - verhuist van Rechter- naar Linkeroever.

De Zwitserse rederij erkent het probleem. ‘We werken aan een mobiliteitsstudie om de goederenstromen in goede banen te leiden’, zegt topman Marc Beerlandt van MSC in België. 'We hopen dat de fileproblemen met de huidige werken die aan de gang zijn, kunnen opgelost worden, maar het zal niet evident zijn'.

©Mediafin

Het Antwerpse Havenbestuur wil het Saeftinghedok bouwen om zijn concurrentiepositie tegenover Rotterdam veilig te stellen. De Vlaamse overheid moet nog haar fiat geven. Mogelijk gebeurt dat deze week, maar de kans bestaat dat de beslissing wordt uitgesteld tot volgende week, zo is te horen op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts . Het Saeftinghedok zal circa 600 miljoen euro kosten. Het Antwerpse Havenbedrijf zal daarvan 440 miljoen betalen.

Lees hier het interview met Fernand Huts uit de krant van woensdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud