Fietsverkoop met meer dan de helft teruggevallen

Onder meer in de Brusselse Wetstraat werd een rijstrook opgegeven om een extra fietspad aan te leggen. ©Photo News

De fietsverkoop in België is sinds de lockdown met 50 tot 70 procent teruggevallen. Dat meldt Traxio, de federatie van de fietshandelaars. Onlinespelers zien hun verkoop wel stijgen.

Voor de categorie van de speedpedelecs is sinds de verplichte sluiting van de fietshandelaars (18 maart 2020)  het aantal verkochte exemplaren sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Voor april bedraagt de daling 48,4 procent, van 1.146 tot 591 stuks. Deze categorie biedt het betrouwbaarste cijfer omdat dit type elektrische fietsen moeten worden ingeschreven bij de FOD Mobiliteit.

-48%
Inschrijvingen
In april viel het aantal inschrijvingen van speedpedelecs met 48 procent terug.

Maar Traxio schat dat ook in de andere categorieën de verkoop met 50 tot 70 procent is teruggevallen. 'Fietsen worden nu eenmaal het meest verkocht via een winkel, voor het advies van de verkoper en, eens de fiets is gekocht, voor de afstelling op maat', zegt woordvoerder Filip Rylant. 'Die winkels waren de voorbije weken dicht. Wel hebben we valse concurrentie ondervonden van de fietsenverkoop in supermarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken, die wel open waren.'

E-bike

Wegens het serviceargument worden volgens Rylant doorgaans weinig fietsen online gekocht. Toch staat de verkoopdaling in schril contrast met de cijfers die het Belgische e-bikemerk Cowboy liet optekenen. Het bedrijf stelt dat zijn verkoop van januari tot maart verdrievoudigd is tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over april geeft het nog geen cijfers. 

Spijtig genoeg is het moment in het jaar waarop normaal de meeste fietsen worden verkocht al voorbij.
Filip Rylant
Woordvoerder mobiliteitsvereniging Traxio

Cowboy dankt die stijging naar eigen zeggen aan het feit dat stadsbewoners steeds meer belang hechten aan een veiliger vervoermiddel, waar de coronacrisis nog een schep bovenop doet. 'Berlijn, Parijs, New York, Milaan én Brussel hebben aangekondigd dat ze fietsers en voetgangers meer ruimte zullen geven', klinkt het. 'We zijn ervan overtuigd dat die maatregelen een blijvende mobiliteitsverandering teweegbrengen die zich ook na de pandemie doorzet.' Het Brussels Gewest besliste vorige week dat het de komende weken 40 kilometer extra fietspaden wil aanleggen langs de grote lanen van de hoofdstad.

Volgens de cijfers die Cowboy van zijn gebruikers bijhoudt, zijn de voorbije maand fors meer kilometers gereden met Cowboy-fietsen. In Antwerpen en Brussel reden de gebruikers drie keer meer kilometers in april dan in maart.

Heropening

Rylant ziet een verklaring voor de hogere online verkoop van fietsen bij Cowboy: 'Ze richten zich op een publiek dat minder selectief is bij de keuze van een fiets. Hun type product wordt makkelijker online gekocht.'

Volgende week openen de fietsenwinkels weer hun deuren. Traxio raadt zijn leden wel aan dat zowel voor de showroom als het atelier enkel op afspraak te doen. 'Sommige klanten staan te wachten op die heropening', aldus Rylant. 'Maar spijtig genoeg is het moment waarop we normaal de hoogste verkoop van het jaar halen al voorbij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud