Advertentie
Advertentie

Files duwen Belg opnieuw op motorfiets

©BELGA

Het aantal inschrijvingen van moto’s en scooters in België zit in stijgende lijn. Goedkopere modellen en de verkeersdrukte ondersteunen de groei van de tweewielers.

Uit cijfers van de Belgische automobielfederatie Febiac blijkt dat het aantal inschrijvingen van nieuwe moto’s en scooters in ons land opnieuw groeit. In de eerste negen maanden van het jaar steeg het aantal inschrijvingen naar 20.494 stuks, een stijging van 4,2 procent tegenover vorig jaar. ‘Na twee slechte jaren zien we opnieuw een groei van het aantal inschrijvingen’, zegt Stijn Vancuyck, adviseur bij Febiac.

Vancuyck schrijft de groei toe aan de komst van nieuwe modellen die aanslaan bij de Belgische consument. ‘De jongste jaren zijn heel wat goedkopere modellen met een gemiddeld vermogen gelanceerd. Veel mensen denken dat een motorfiets minstens 10.000 euro kost. Maar je hebt ook moto’s onder 8.000 euro. Zelfs de prijs van de nieuwste Harley-Davidson (de Street 750, red.) start al bij 8.000 euro.’

Ook de files spelen volgens Febiac een rol bij de groeiende populariteit van moto’s en scooters. Vooral in de regio’s met veel verkeersdrukte (Vlaams-Brabant, Brussels Gewest en Oost-Vlaanderen) stijgt de populariteit van gemotoriseerde tweewielers. In absolute aantallen kent de provincie Antwerpen de meeste inschrijvingen. ‘De motorfiets en de scooter zijn niet langer enkel een funproduct voor een uitstap in het weekend, maar worden in gebieden met veel verkeersdrukte ook steeds meer gezien als een oplossing voor het fileprobleem’, vindt Vancuyck. ‘Veel mensen vragen zich af hoe ze nog op hun werk raken. Dan komt een motorfiets van pas.’

In België zijn vooral kleine scooters geliefd. Scooters met een cilinderinhoud onder 126 cc maken een derde van het totale aantal ingeschreven moto’s en scooters uit. Met de lichtere scooters is het makkelijker manoevreren in de stad. Lange- afstandspendelaars verkiezen dan weer zwaardere en comfortabele motoren.

Piaggo, het Italiaanse moederbedrijf van Vespa, kent veel succes in ons land. Het populairste model in België is de Vespa GTS125, die twee zwaardere motorfietsen van BMW het nakijken geeft. In de top 10 van populairste modellen van moto’s en scooters staan dan ook vier Vespa’s.

Toch was het Japanse Honda de voorbije negen maanden het populairste motormerk in België met meer dan 2.500 ingeschreven tweewielers. Honda verwerft daarmee een marktaandeel van 12,5 procent. BMW, Piaggio en Yamaha zitten Honda kort op de hielen. De merken Kawasaki, SYM en Harley-Davidson volgen op ruime afstand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud