Fyra-trein Brussel-Amsterdam sukkelt voort

De Fyra bij zijn eerste rit tussen Brussel en Amsterdam, zondag 9 december. (foto afp) ©AFP

De hogesnelheidstrein Fyra die sinds zondag de klassieke Benelux-trein tussen Amsterdam en Brussel vervangt, is voort op de sukkel. Dinsdagochtend werd de trein van 7.40 uur afgeschaft. Maandag werd er heel de dag met vertraging gereden.

De Fyra van Amsterdam naar Brussel van 7.40 uur is afgeschaft door een technisch defect, bevestigde de NMBS-woordvoerder Bart Crols. In Breda kunnen reizigers op een bus naar Antwerpen stappen, vandaar kunnen ze per trein verder naar Brussel. De impact op de andere treinen is nog niet duidelijk.

Zondag reed de nieuwe hogesnelheidstrein die Brussel-Zuid met Amsterdam verbindt voor het eerst, en zondagavond kampte hij al met technische storing waardoor hij ruim een uur te laat aankwam in Amsterdam.

Maandag: opnieuw vertragingen. 'De eerste trein maandag vertrok met een vertraging van 30 minuten, en de rest van de voormiddag waren er gevolgvertragingen', zegt Crols. Maandagnamiddag kende de lijn opnieuw vertragingen. Roos Teunissen van NS Hispeed, de Nederlandse partner van de NMBS voor de grensoverschreidende lijn, kon daarbij geen toelichting geven. Ze liet wel weten dat er na de levering van een trein nog heel wat werk nodig is om die effectief op het spoorwegnet te laten rijden. 'In Europa zijn er immers geen vergelijkbare lijnen waarvan we kunnen leren.'

Crols relativeerde maandag. 'In de twee richtingen zijn in totaal twintig ritten uitgevoerd, en daarvan kampte er eentje met problemen. De Nederlandse collega's staan in voor het management van de vloot. De oorzaak van de technische storing wordt onderzocht.'

Klachten

De startproblemen zijn koren op de molen van de critici die de afschaffing van de klassieke Benelux-trein ('de Amsterdammer') ten voordele van de hogesnelheidsverbinding geen goed idee vinden. Al weken voor de start van de lijn op 9 december lieten gebruikersverenigingen hun bezwaren horen. Onder meer de ticketprijzen en het feit dat geen abonnementen meer mogelijk zijn, en de verplichte reservatie op de Fyra, zijn voor hen forse struikelstenen. De Nederlandse reizigersvereniging heeft Rover heeft de Nederlanse Mededingingsautoriteit NMa gevraagd een onderzoek te voeren naar misbruik van machtspositie.

Het voornaamste punt waarop de critici moesten toegeven, is dat de trein het traject verkort tot 2 uur. Als hij zonder vertraging rijdt.

Ondanks de kritiek op voorhand loopt de ticketverkoop goed. Maandag meldde Crols dat er al 19.000 tickets verkocht zijn. Op de eerste dag vervoerde de Fyra op de lijn Brussel-Amsterdam meer dan 3.000 passagiers. Een vergelijking met het aantal passagiers dat de oude Beneluxtrein vervoerde, vond Crols niet opportuun.

Compensatie

De NMBS laat nog weten dat reizigers op individuele basis compensatie kunnen vragen bij vertraging van de Fyra. Wie een half uur later dan de geplande aankomsttijd aankomt, kan 20 procent van de ticketprijs terugbetaald krijgen. Bij een uur vertraging is dat 50 procent en bij twee uur de volledige ticketprijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud